FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Együtt - Párbeszéd a különbözők együttműködéséről

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala és a Vizuális Világ Alapítvány „Együtt” – párbeszéd a különbözők együttműködéséről címmel rendhagyó társadalmi eseményt szervezett 2011. június 20-án a Károlyi - Csekonics Rezidencián. A rendezvényt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitotta meg.
A rendhagyó társadalmi esemény – ahogyan a szervezők nevezik – a Vizuális Világ Alapítvány által készített Társas játék – Elliot Aronsonnal című dokumentumfilm ősbemutatójával kezdődik, majd a film által inspirált nyilvános beszélgetéssel folytatódik, melynek résztvevői négy szektor – az oktatásügy, a szociális ügyek, a gazdaság és a médiaipar – képviselői.

A rendezvény célja egy olyan széleskörű társadalmi párbeszéd elindítása, mely megvizsgálja, hogy milyen akadályai vannak az „átlagtól” eltérő emberek befogadásának, és megoldásokat keres az együttműködésre attól függetlenül, hogy milyen emberek: nők vagy férfiak, kiemelkedően tehetségesek, valamely ritka betegségben szenvednek, mozgásukhoz használnak-e segédeszközt, vagy éppen hogy hol születtek.
Az eseményt dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitotta meg. Nyitóbeszédében a miniszter hangsúlyozta, hogy amivel tárcája foglalkozik, az a mindennap megújuló ember. Benedek Eleket, a híres erdélyi mesemondót idézve kijelentette: „ha a vadász fegyvert fog a nyúlra, akkor a nyúl pártján vagyok, ha nyúl beleharap a káposztába, akkor a káposztával.” Az idézetről Réthelyi Miklós elmondta, hogy ezt a mottót választotta magának az immár tizenkét éve működő Oktatási Jogok Biztosának Hivatala. Hozzátette: nem mindenki tudja, de a világon egyedül Magyarországon működik csak oktatási ombudsman, amely támogatja az oktatással kapcsolatos állampolgári jogok érvényesülését.

Az elmúlt évtizedek tapasztalata, hogy a fogyatékkal élők, akik az oktatási rendszerben a legjobban kiszolgáltatottak, számos esetben találják magukat szembe elutasítással kirekesztéssel főleg azután, amikor kiléptek az iskolakapun – mutatott rá a miniszter. Össztársadalmi szinten is sokat kell még tanulnunk elfogadásról, toleranciáról. Magyarország kormánya kiemelten fontosnak tartja a fogyatékkal élők méltóságát és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának profiljában is tükröződik az a cél, hogy az embert állítsuk a középpontba, ez a nemzeti erőforrás – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: tesszük mindezt a közszolgáltatások összehangolásával, hangsúlyozva a társszakmákkal történő együttműködés fontosságát.

Sokan vannak, akik nem fizikai adottságuknál fogva, hanem egyéb módon, szociálisan vagy kulturálisan különböznek az úgynevezett átlagtól. A másság oka lehet így a kiemelkedő tehetség is – összegezte a nemzeti erőforrás minisztérium vezetője. Ahhoz, hogy megtanuljuk kezelni a különböző értékeket, és felismerjük a sokszínűségben rejlő gazdagságot, először is párbeszédet kel kezdeményeznünk – mutatott rá Réthelyi Miklós.

A díszvendég, John O. Balian, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének kulturális attaséja köszöntőjében arról beszélt, hogy a probléma csak globális szinten oldható meg.

A rendezvényen bemutatott Társas játék – Elliot Aronsonnal című film jól illeszkedik a magyar EU-elnökség egyik prioritás-témájához, az iskolai agresszió kérdésköréhez. A film 2010-ben készült, producere Kozák Zsuzsanna, rendezője Nagy Kata, fő támogatója a budapesti Amerikai Nagykövetség volt.

A vetítést követően Veiszer Alinda  moderálásával kerekasztal beszélgetésre került sor, melyen Dávid István, a NEFMI főosztályvezetője a fogyatékkal élők szociális integrációjáról, rehabilitációjáról beszélt; Hargitai Lilla, a MédiaUnió ügyvezetője a "különbözők" médiareprezentációira reflektált, és egyes médiumok társadalmi célú összefogására mutatott példát; Lányi Marietta, a Gyermekek Háza pedagógiai vezetője az oktatásügy szempontjaiból kínált megoldásokat a problémára; Küllői Péter volt befektetési bankár, a Bátor Tábor Alapítvány elnöke pedig arról fejtette ki véleményét, hogy gazdaságilag hogyan éri meg a többségtől eltérő csoportokkal, egyénekkel együttműködni.

Az újonnan felújított, gyönyörű Károlyi-Csekonics Rezidencia méltó helyszíne egy efféle eseménynek. Az informális beszélgetés előtti pohárköszöntőt a Rezidencián működő Wekerle Sándor Alapkezelő főigazgatója, dr. Hidas János mondta el.

A rendezők és a résztvevők kifejezték abbéli szándékukat, hogy az „Együtt” című rendezvény egy hosszútávú, mindnyájunkat érintő párbeszédet életre hívó eseménysorozat nyitóakkordja volt.

(kormany.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Negyedszázad - Magyar Ifjúság 2012 kötetbemutató a Corvin téren

Az Ifjúságszakmai Társaság a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével mutatja be a rendszerváltás óta felvett ifjúságkutatási adatokat feldolgozó Negyedszázad – Magyar Ifjúság 2012 című kötetét. A kötet a fiatalok élethelyzetének illetve életmódjának időbeli változásait követi, az elmúlt 25 év tendenciáit és jellegzetességeit összegezve. A tanulmány a hazai nagymintás ifjúságkutatások eredményeit nemzetközi trendekbe ágyazva is értelmezi, ezzel támpontokat nyújtva a jövőre vonatkozó kutatásokhoz-fejlesztésekhez. 

Helyszín: Nemzeti Művelődési Intézet,  Budapest, I. ker. Corvin tér 8. 

Időpont: 2016. május 3. (kedd), 10:00 óra.

Bővebben...