FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A rugalmas foglalkoztatásban a civil szektor viszi a prímet

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A közszférában még van mit tenni

A közszférában ritkán lehet élni a rugalmas munkabeosztással, míg a civil munkaadóknál, például az alapítványoknál vagy az egyesületeknél dolgozóknak van a legnagyobb esélyük a rugalmas munkavégzésre – derül ki a Tárki legújabb felméréséből, amelynek eredményeit eljuttatta az MTI-hez.


A Társadalmi megújulás operatív program (Támop) keretében megvalósuló kutatás keretében csaknem 10 ezer munkavállaló válaszolt a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatos kérdésekre. Többek között arról kérdezték a dolgozókat, van-e lehetőségük arra, hogy eltérően osszák be heti munkaidejüket (például műszakbeosztásukon maguk változtassanak), illetve hosszabb vagy rövidebb munkaidőben dolgozzanak. Az eredményekből kiderült: a civil szférában dolgozók 26 százaléka élhet a kevesebb mint öt munkanap lehetőségével, s ennek a szférának szinte minden negyedik alkalmazottja otthonról is dolgozhat. A civil szervezeteknél dolgozók több mint fele, 55 százaléka választhatja a rugalmas munkakezdést vagy befejezést. A civil szektoron kívül összességében nem igazán terjedtek el a rugalmas munkaidő különböző módozatai, főként azok a lehetőségek, amelyek az általános (heti 5 napos, napi 8 órás, munkahelyen bent dolgozós), „tipikus” munkaképtől jelentősen eltérnek, mint például az otthoni munka vagy a kevesebb munkanap alatt azonos munkamennyiség elvégzésére irányuló változatok – derült ki a felmérésből.

A versenyszférára a legtöbb tekintetben átlagos rugalmasság jellemző, bár a hosszabb munkaidő aránya a vizsgált szektorok közül itt a legmagasabb, a versenyszférában munkát vállalók 29 százalékát érinti. Otthonról ebben a szférában csak alig minden tizedik munkavállaló dolgozhat a Tárki felmérése szerint.

A felmérés alapján a közszférában szinte minden rugalmas megoldás ritkább, mint a versenyszférában. Némiképp kivételt képez ez alól a rugalmas munkakezdés és -befejezés (a köztisztviselők 44, a közalkalmazottaknak pedig 36 százaléka élhet a lehetőséggel), továbbá az otthoni munka, amelyet a köztisztviselők 10, a közalkalmazottak 5 százaléka választhat – derül ki a felmérésből.

(MTI) MNO - LR

 

Módosítás dátuma: 2011. július 02. szombat, 22:56  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Szakmai napot tartott a Diáktanács - az új köznevelési törvényről is tájékozódtak a fiatalok

A tavaly októberben megalakult Diáktanács első ízben tartott szakmai napot. A rendezvény két fő témája az új köznevelési törvény és az Új Nemzedék Jövőjéért Program volt. A délelőtti programon a Diáktanács tagjai vettek részt, a délutáni fórumra pedig meghívást kaptak a Székesfehérváron működő felsőoktatási intézmények Hallgatói Önkormányzatai és az oktatási intézmények diákönkormányzatainak tagjai is. 
Bővebben...