FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Civil jog

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Tisztelt Javaslattevők!
Kedves Civil Kollégák!

Hosszú évek óta várt fordulat következett be 2010. július 23-án. Az előző évek jogalkotásának gyakorlatától eltérően, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára valamennyi civil szerveződés véleményét, javaslatát és észrevételét kérte ahhoz a közös munkához, amely a civil szervezeti jogi-gazdasági környezet egyszerűsítését, racionalizálását tűzte ki célul.

Komoly érdeklődés kísérte e munkát. Több mint 1000 szervezet küldte meg írásban gondolatait, sokszor nem egyéni, hanem több civil szervezet közös javaslatait közvetítve, melyek figyelembevételével alkottuk meg a szabályozás alapkoncepcióját.

Civil vélemények szerint az elmúlt években lejátszódott folyamatok olyan mértékű és horderejű módosulásokat eredményeztek a civil szektorban, ami a jelzések szerint

-       igényli a jogi rendezés átfogó megújítását;
-       indokolja a civil szervezet fogalmának pontosítását;
-       nélkülözhetetlennek véli az egyszerűsítést, például az alapítás és a megszűnés adminisztrációjának csökkentését, az eljárások egységesítését;
-       fontosnak tartja az egységes, bárki számára elérhető közhiteles nyilvántartást;
-       indokoltnak ítéli az egyes kormányzati felügyeleti tevékenységek összevonását, egyszerűsítését;
-       kiemelten kezelendőnek tekinti a közhasznúság kérdését;
-       egyszerűsítést sürget a költségvetési forrásokat érintő pályázati rendszerek általános feltételrendszerét illetően, javaslatot tesz az adminisztratív terhek csökkentésére;
-       elodázhatatlannak tartja a gazdálkodással, a beszámolással kapcsolatos követelmények egyszerűsítését.

A minisztérium felelősen vette gondozásába a javasolt változtatásokat. Tárcaközi egyeztetéseket folytatott, gondoskodott a törvény-javaslat más jogszabályokhoz való koherens illeszkedéséről, miközben újra és újra konzultált a civil szervezetek képviselőivel. Természetesen ezen egyeztetések során a jogszabály - megőrizve a szabályozás eredeti célját - sokat formálódott.

Nem csak a civil kurázsinak volt komoly szerepe az új jogi szabályozás megszületésében. Az eredmény annak a kormányzati szándéknak is köszönhető, amely tiszteletben tartja a fejlett kultúrák háromszektorú társadalmi modelljét, amely cselekvő, aktív és gyakran a kormányzat kontrollját is jelentő civil társadalmat feltételez, annak a kormányzati szándéknak, mely gátat akar szabni a bürokrácia burjánzásának, az adminisztratív terhek növekedésének, annak a kormányzati szándéknak, mely előtérbe helyezi a társadalommal való folyamatos konzultációt.

A minisztérium valamennyi érintett munkatársa számára megtisztelő, felemelő érzés, hogy egy ilyen interaktív jogalkotási folyamat részese lehetett. Örömmel tölt el bennünket, hogy elkészült egy olyan tervezet, melynek tartalmi kezdeményezésében sok száz civil szervezet vett részt.

A részvételért, a kreativitásért, az aktivitásért köszönetet mondok a munkában résztvevő valamennyi civil szervezetnek.

Bízom abban, hogy jó munkát végeztünk, s a törvény hatályba lépését követően kialakuló kedvezőbb körülmények ösztönözni fogják a civil tevékenységet, a civil szerveződést, mint társadalmi erőforrást, s az egységes, egyszerűsített szabályozási keretek között folyó civil munka hozzájárul az összetartozás, a társadalmi kohézió erősítéséhez. Hiszen az új törvény tiszta jogi kereteket, fogalmakat teremt, az egyes kötelezettségek egyértelműsítésével, az új, egyszerű nyilvántartási, bejelentkezési rendszer bevezetésével, a közhasznúság újraértelmezésével nem csak az aktívan résztvevők, de a nyilvánosság számára is átláthatóvá és követhetővé válik a civilszervezeti tevékenység. Ez növeli a civil tevékenységek iránti társadalmi bizalom erősítését, példát ad további társadalmi szerepvállalások kialakítására.

Számítunk Önökre a társadalmi vitában is. A jogszabály-tervezet 2011. június 22-én megjelent a kormányzati honlapon. A dokumentum - tájékoztatásul, s véleményezés céljából - bárki számára szabadon hozzáférhető. Az alábbi link segítségével letölthető

http://www.kormany.hu/hu/dok?source=3&type=302#!DocumentBrowse

Kérem, hogy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mailcímen a már megtapasztalt konstruktív, jobbító szándékú javaslatokkal járuljanak hozzá az új jogi szabályozás magas szintű megteremtéséhez!

További munkájukhoz jó egészséget, sok sikert kívánok!


Szászfalvi László

Módosítás dátuma: 2011. július 11. hétfő, 11:54  

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Idén is sikeres volt a Kormányzati Karrier Expo

Óriási népszerűségnek örvendett az immáron második alkalommal megrendezett, a közigazgatási pályát, mint vonzó karrierlehetőséget népszerűsítő Kormányzati Karrier Expo. Október 15-én rengeteg érdeklődő fiatal látogatott ki a Millenárison megrendezett rendezvényre.
A ReGeneráció programsorozat részeként életre hívott Kormányzati Karrier Expo idén is színes, változatos programokkal várta a közigazgatás iránt érdeklődő, főleg egyetemista és pályakezdő fiatalokat. A rendezvény során az Expóra látogatók közvetlen élményekkel nyerhettek betekintést a közigazgatási pályába és megismerkedhettek a kormányzat kiemelt témáival is.

Bővebben...