FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Burg Kastl a legsikeresebb nemzeti ügyek egyike A bajorországi Burg Kastl nemzeti ügy, méghozzá olyan, amely a legsikeresebbek közé tartozik - mondta Kövér László házelnök a Burg Kastl - a magyar örökség része - a Németországi Magyar Gimnázium emlékünnep

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Burg Kastl a legsikeresebb nemzeti ügyek egyike

 

A bajorországi Burg Kastl nemzeti ügy, méghozzá olyan, amely a legsikeresebbek közé tartozik - mondta Kövér László házelnök a Burg Kastl - a magyar örökség része - a Németországi Magyar Gimnázium emlékünnepélyén pénteken a parlamentben. Az Országgyűlés elnöke kiemelte: a gimnázium növendékei életre szóló elkötelezettséget kaptak a magyar ügy, a magyar nemzetközösség iránt. Kövér László szerint az intézmény mindig a közösség, a nyelv, a kultúra tiszteletére tanított. Ez volt és ez lesz az, amellyel az iskola útjára bocsátotta, bocsátja tanítványait - fogalmazott.

A házelnök hangsúlyozta: az elmúlt nyolc esztendő után újra meg kell erősíteni a "szakadozó kapcsolatokat", s ehhez ígérte a magyar Országgyűlés segítségét és támogatását. Az dönti el sorsunkat nekünk magyaroknak határon innen és túl, hogy lesznek-e együtt megélt szép történeteink, együtt kimondott szavaink, együtt énekelt dalaink, s lesz-e újra közös életünk. Őszintén hiszem, remélem és Önökkel dolgozom érte, hogy mindezen kérdésekre a válasz egy jól hallható, erőteljes, állhatatos és tartós igen legyen - mondta Kövér László.

Szabadságvágy, igazságosság, összetartozás és együttérzés

Az ünneplőket levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök is. A kormányfő szerint 1956 két dolog miatt is a egész világtörténelem nagyon fontos fejezetévé vált: egyrészt mert a hazánkból a világ minden tájára menekülő, és új hazájukban otthonra lelők magukkal vitték az 1956-os forradalom és emlékét, s így az események egyúttal a befogadó nemzetek történetének részévé is váltak, másrészt 1956 azért vált közös történelmünk kitörölhetetlen emlékévé, mert a magyarokkal szolidaritást vállalók, az elesetteket gyámolítók és a legnagyobb szükségben segédkezet nyújtók tetteikkel valamennyiünk számára örök értékek mellett álltak ki.

A kormányfő levelében ezek között említette a szabadságvágyat, az igazságosságot, az összetartozást és az együttérzés örök emberi értékeit, amelyek arra szolgáltatnak példát, hogy a nemzeteket, közösségeket nem csupán a földrajzi közelség hozza közel egymáshoz, hanem sokkal inkább a szellemi-lelki rokonság. 1956-nak ez is az öröksége - fűzte hozzá.

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy ameddig nem engedjük, hogy az igazságosságot, az emberek szabadságvágyát, az összetartozást megcsúfolják, sárba tiporják, addig biztosak lehetünk abban, hogy évszázadok múlva is lesznek majd valakik, akik a hazájukból elűzötteket befogadják.

Burg Kastl a magyar örökség része

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány alapító elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte: a befogadó, iskolát teremtő és megtartó bajor államnak, támogatóknak és a magyar közösségeknek köszönhetően a Burg Kastl Magyar Gimnáziumnak egyedülálló, történelmi szerepe volt. Bár a gimnáziumot 2006-ban bezárták, mégis a történelmi, hazánk sorsát formáló feladata "tovább él önökben, gyermekeikben, unokáikban és mindazokban, akikhez eljut a múlt, a nemzeti jövendő érdekében" - fogalmazott, hozzátéve: nemzetben gondolkodó kitartásuknak köszönhetően ma Burg Kastl a magyar örökség része.

Nem tagadták meg a magyar kultúra keresztény hagyományait

Bába Iván külügyi államtitkár azt mondta, az iskola évtizedeken át őrizte "a nemzeti önazonosság lángját" egy olyan korban, amikor minden hazugság volt. Amikor itthon minden magyar iskolában hivatalosan a történelmi hazugságokat kellett tanítani, akkor ebben az iskolában a megszállásra nem mondták azt, hogy felszabadítás, a forradalomra nem mondták, hogy ellenforradalom, a magyar kultúra keresztény hagyományait nem tagadták meg és nem akarták megalkotni a szocialista embertípust - fogalmazott. Hozzátette: talán Burg Kastl volt az egyetlen magyar gimnázium, ahol nem kellett megalkudni szellemi értelemben. A magyar identitás tudatos megőrzésének túl nem becsülhető értékű szellemi erődítménye volt a gimnázium, amely kisgyerekek ezreit nevelte magyarrá távol az anyaországtól.

A gimnázium 1958-ban nyitotta meg kapuit Bajorországban, a második világháború után és 1956-ban nyugatra menekült magyar diákok részére. Az intézmény falai között mintegy négyezren tanultak, s 180 tanár oktatott. Az iskola 2006-ban megszűnt, hagyatékát részben határon túli magyar iskoláknak ajándékozták, részben állandó kiállításon Kastlban, részben a Lakitelki Népfőiskola Alapítvány keretein belül mutatják be.

A gimnázium fél évszázados nevelő tevékenysége idén júniusban a Magyar Örökség elismerésben részesült.

MTI

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ifjúsági találkozó a Diákművelődési Házban Kolozsváron


Ifjúsági találkozóra kerül sor a Diákművelődési Házban az Integratio Alapítvány és partnerei szervezésében, az Erdélyi Ifjúsági Jelentés program keretein belül. Az Erdélyi Ifjúsági Jelentés célja az erdélyi ifjúsági szféra működésének feltárása és legfontosabb problémáinak és igényeinek bemutatása volt, három központi területre koncentrálva: támogatáspolitika, célcsoport-mobilizáció és önkéntesség. 
Bővebben...