FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Trianon-rendezvények Európa-szerte

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Magyarországon és külföldön is rengeteg Trianon-megemlékezést tartanak a hétvégén. A békediktátum aláírásának idei, 91. évfordulója viszont Szlovákiában közel sem ígérkezik olyan viharosnak, mint a tavalyi.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) megrongált Trianon-emlékműve KomárombanV. Krasznica Melitta felvétele

A szlovák politikai élet egy éve valósággal visszhangzott a Trianon-témától. Tavaly, egy héttel a parlamenti választások előtt, főleg a Szlovák Nemzeti Párt és Robert Fico kampányolt ezzel a témával. Slotáék a trianoni szerződésért köszönetet mondó emléktáblát, illetve emlékoszlopot helyeztek el Pozsony belvárosában, valamint Komáromban, az Erzsébet hídon. Utóbbit azóta többször megrongálták. Az SNS egyébként éppen ma ünnepli Turócszentmártonban fennállásának 140. évfordulóját, és nyilván az évfordulóra is kitérnek Slotáék.
Robert Fico és pártja tavaly ilyenkor az új magyar Országgyűlés döntésével volt leginkább elfoglalva, mellyel nemzeti emléknappá avatták június negyedikét.
Magyarországon a hétvégén többhelyszínenlesznekmegemlékezések, a kormányzó pártokon kívül a Jobbiknak lesznek saját rendezvényei, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal karöltve. Fővárosi felvonulásuk útvonala érinti a trianoni utódállamok nagykövetségeit. Országszerte (Egerben, Hódmezővásárhelyen, Békéscsabán, stb.) ünnepélyes állampolgári eskütételeket tartanak a magyar állampolgárságot felvevő határon túliak számára. Budapesten nyílt nap lesz a parlamentben, zászlófelvonás a Kossuth téren, ökumenikus istentisztelet, déli harangszó és Ghymes-koncert. A határon túli osztálykirándulásra induló diákokat Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntiabudaivárban. A Magyarok Világszövetsége immár hagyományosan Párizsban emlékezik meg a történelmi Magyarország felosztásáról. Versaillesban, a Nagy-Trianonpalotánál (ahol a békeszerződést 1920-ban aláírták) egész nap kultúrműsorokkal és előadásokkal várják a megemlékezőket. Az írMag Baráti Kör a délírországi Corkban tart megemlékezést, melyen történelmi előadások és a Himnusz eléneklése mellett szertüzet is gyújtanak. A rendezvényt az Első Corki Szalonnasütő-Bajnokság zárja.
Tavaly június 4-én Komáromban egyszerre több esemény is zajlott az évforduló kapcsán. Ján Slota SNS-elnök szimpatizánsaival végigvonult a városon és a határon elkiabálta a magyarok bejövetelét és Komárom hovatartozását taglaló szónoklatát.
A református kollégium kertjében emlékoszlopot állítottak. A Te Ügyed Kör Polgári Társulás ugyan erre nem kapott engedélyt a várostól, az oszlopot felavatta, s azóta már betontalapzatot is kapott. Ma délután itt lesz a megemlékezés, „A kő marad...” – címmel. A résztvevőket arra kérik, hozzanak magukkal az emlékmű talapzatához köveket, amelyeken helységnevek szerepelnek. Kisebb megemlékezéseket tartanak például Gútán és Dunaszerdahelyen is. Az MKP felkérte a párt polgármestereit, hogy a hangosbemondón keresztül tájékoztassák a lakosságot az ünnepnap jelentőségéről. (vps, ú)

 

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

30 milliárd jött az EU-tól ifjúsági foglalkoztatásra

10 másik ország már költi a pénzt, a magyar programról még nincs megállapodás.

Összesen harmincmilliárd forintot kapnánk az EU-tól az ifjúsági munkanélküliség csökkentésére, de egyelőre nem érkezik a pénz. A támogatást a Dél-Alföldi, a Dél-Dunántúli, az Észak-Alföldi, és az Észak-Magyarországi régióban lehetne a 25 év alattiak munkához jutását szolgáló programokra fordítani.

Bővebben...