FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Két évig magyar elnöke lesz az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Ne a lejárató kampány határozza meg hazánk megítélését

Nem szeretnénk, hogy a hazai baloldal nemzetközi lejárató kampánya határozza meg a Magyarország-képet – jelentette ki az MNO-nak Dömötör Csaba, az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) közelmúltban megválasztott elnöke. A politikussal többek között megválasztásának körülményeiről, a fiatalokat sújtó problémákról és az uniós kampánytechnikák alkalmazásáról beszélgettünk.


Két évig magyar elnöke lesz az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének. Dömötör Csabát pár hete Berlinben választották meg a 38 ország több mint 50 jobbközép ifjúsági mozgalmát tömörítő szervezet élére. A fiatal politikust tavaly ősszel keresték meg, hogy vállalja el a jelöltséget. „Mivel egy jó nemzetközi csapat állt össze, elvállaltam a feladatot. Nem ígérkezett könnyűnek a küzdelem, mert eleinte úgy tűnt, a hivatalban lévő francia elnök, Laurent Schouteten ellen fogok indulni, de ő végül visszalépett. Ellenfelemmel, a horvát aspiránssal szemben végül a szavazatok 63 százalékát kaptam meg. Az első olyan elnök vagyok, aki új uniós tagországból érkezik” – jelentette ki a MNO-nak Dömötör Csaba.

A 28 éves politikus megválasztásában többek között szerepet játszott a Fidesz tavalyi elsöprő választási győzelme. A YEPP tisztújító kongresszusán leadható szavazatok számát ugyanis az anyapártok választási eredménye is befolyásolja. A Fidesz európai parlamenti delegációjának munkatársaként dolgozó Dömötör szerint fontos tényező volt emellett, hogy a Fidelitas évek óta nagy hangsúlyt fektet a külkapcsolatokra. „Jómagam hat éve veszek részt a néppárti ifjúsági szervezet munkájában, két éve alelnökként. Az ez idő alatt felhalmozott tapasztalat is hasznomra vált a tisztújításon” – fejtette ki lapunknak az új elnök.

Elmondása szerint a fiatalokat ma leginkább sújtó probléma a munkanélküliség. Ezért a munkahelyteremtés kérdésével sokat fog foglalkozni a YEPP. „Arra fogunk törekedni, hogy beazonosítsuk azokat az uniós jogszabályokat, amelyek hatással lehetnek az új generációk munkavállalására, ezzel kapcsolatban az ősz folyamán már konkrét javaslatokkal is élni fogunk” – árulta el az MNO-nak Dömötör Csaba. Mint mondta, rövidesen megkezdődnek a hosszú távú uniós költségvetésről szóló tárgyalások. „Ezek alakulását figyelemmel fogjuk kísérni. Feladatunknak érezzük azt is, hogy szót emeljünk az emberi jogok bárminemű megsértése ellen, legyen szó a belarusz ellenzék elnyomásáról, vagy éppen az egyiptomi keresztényüldözésekről. Fellépünk a szélsőséges erők ellen, legyenek azok akár jobb-, akár baloldaliak. Az Európai Néppárt ifjúsági szervezetében a jövőben többet foglalkozunk majd a kampánytechnikák megismerésével is. Ennek érdekében egy honlapot is létrehozunk. A más uniós országokban folytatott ifjúsági kampányokból ugyanis sokat tanulhatunk, ezért kampánytanácsadókat is hívunk majd a rendezvényeinkre” – tette hozzá.

A Fidesz brüsszeli delegációjánál dolgozó Dömötör Csaba láthatóbbá szeretné tenni a YEPP-et, mindenekelőtt több internetes kampánnyal. Elmondása szerint ez a leghatékonyabb eszköz arra, hogy több tízezer fiatalhoz eljuttassák üzenetüket szerte Európában. A szervezet eddig kevésbé volt ismert, mert viszonylag zártan működött. Ezen mindenképpen változtatni szeretnének.

„A YEPP egy jelentős kommunikációs csatorna. Főleg azért, mert olyan fiatalok vesznek részt a munkájában, akik várhatóan formálják majd saját országuk külpolitikáját. Éppen ezért az elnöki teendők mellett feladatomnak érzem, hogy a fontos magyar ügyekről is rendszeresen tájékoztassam őket. Elengedhetetlen, hogy reális képet alkothassanak a magyar kisebbségek helyzetéről, az uniós elnökségünk sikereiről vagy az új kormány belpolitikai lépéseiről. Nem szeretnénk, hogy a hazai baloldal nemzetközi lejárató kampánya határozza meg a Magyarország-képet.”

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete ritkán hoz állásfoglalást belpolitikai vonatkozású ügyekben. Dömötör Csaba ellenpéldaként hozta fel lapunknak a szlovák nyelvtörvény elítélését, amely – az ügy súlyossága miatt – kivétel volt. „Inkább olyan ügyekben próbálunk közös álláspontot kialakítani, amelyek minden EU-s tagállamot érintenek. Ennek megfelelően jómagam elsősorban környezetvédelmi témájú kezdeményezéseket tettem. Így született javaslatomra közös állásfoglalás a klímapolitikáról, amelyet az Európai Néppárt későbbi kongresszusán is elfogadtak. Kezdeményeztem közös álláspontot a nemzetközi erdővédelemről is; az amerikai olajfúró torony balesete után pedig az Európai Bizottság energetikai biztosához fordultunk, sürgetve az uniós szabályozás felülvizsgálatát.”

Az ifjúságpolitikus tervei szerint a szervezet egy éven belül Budapesten is tart majd ülést. Erre majd negyven európai országból érkezhetnek majd közélettel foglalkozó fiatalok, s ismerhetik meg a jobboldali kormányzás eredményeit. Addigra várhatóan a hosszú távú uniós költségvetés főbb számait is jobban látjuk majd, így az akkori ülésen konkrét javaslatokat fogalmazhatunk majd meg a fiatalok érdekében – tette hozzá Dömötör Csaba, a YEPP újonnan megválasztott magyar elnöke.

 

Forrás:
Radócz Ákos mno.hu

Módosítás dátuma: 2011. június 22. szerda, 20:18  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés