FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Elbúcsúzott a Fiatal Európa Szerkesztőség

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Lezárult a Fiatal Európa Szerkesztőség (FESZ) című program: 25 tagja az elmúlt félévben 280 alkalommal publikált. A soros elnökségről tudósító fiatalok munkájáról és az eredményekről július 28-án, sajtótájékoztató keretében Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő, valamint Bajnai Zsolt, a program vezető szakmai mentora tájékoztatta a nyilvánosságot. Az egyetemistákból álló, soros elnökségről tudósító szerkesztőség svéd minta alapján szerveződött, a pályázatot az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium hirdette meg.

 

A 25 egyetemi és főiskolai hallgatóból álló stáb feladata az elmúlt fél évben az volt, hogy folyamatosan tudósítson az uniós soros elnökséghez kapcsolódó eseményekről. A budapesti, debreceni, szegedi és pécsi egyetemistákat 160 jelentkező közül választották ki. A fiatalok az elmúlt fél évben több száz - az elnökséghez kapcsolódó - eseményen vettek részt, összesen 280 alkalommal publikáltak, szinte kivétel nélkül jelen voltak a gödöllői informális miniszteri találkozókon, ahol a tapasztalt tudósítók gyakran már ismerős kollégaként köszöntötték őket. Ez nem is csoda, hiszen a fiatalok komoly részt vállaltak a soros elnökséget érintő, kultúrával, oktatással, külpolitikával, egészségüggyel foglalkozó orgánumok tudósításainak, interjúinak elkészítésében, de a program eredeti célkitűzéseit szem előtt tartva korosztályukat is rendszeresen tájékoztatták az egyetemi lapokban, mérvadó felsőoktatási médiumokban. Írásaik rendszeresen megjelentek például a Kitekintő.hu, a Fidelio.hu, a Napidoktor.hu és az Edupress szerkesztőségi felületein, míg rövidebb lélegzetű anyagaikat a nagyobb hetilapokban is el lehetett olvasni.
"A Fiatal Európa Szerkesztőség tagjaiban huszonöt lelkes, az Európai Unió iránt érdeklődő fiatalt ismerhettem meg. Jó volt velük együtt dolgozni, mert szakmailag felkészültek, kíváncsiak és elhivatottságukat is folyamatosan bizonyítják. Fiatalos látásmódjuk segített abban, hogy elnökségünk apropóján közelebb vigyük az uniót korosztályuk képviselőihez. Remélem, hogy a fél év során életre szóló élményekkel lettek gazdagabbak, és a későbbiekben is segítik az unió intézményeinek és céljainak népszerűsítését" - mondta Bakos Piroska, aki az elmúlt félévben tiszteletbeli mentorként segítette, támogatta a kiválasztott fiatalokat, akiknek élményeit tapasztalt újságírók is megirigyelhetik. A FESZ tagjai az elmúlt félévben neves politikai és közéleti személyiségekkel készítettek interjút. Kérdéseket tettek fel Andor László szociális ügyekért felelős biztosnak, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárnak, de olyan magas rangú tisztségviselők is válaszoltak a fiatalok kérdéseire, mint Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője, Androulla Vassiliou oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos. A politikai események mellett a szerkesztőség tagjai a soros elnökséghez kapcsolódó kulturális eseményeket is rendszeresen látogatták: folyamatosan beszámoltak komolyzenei koncertekről, színházi előadásokról, interjúkat készítettek neves alkotókkal, például Mundroczó Kornél rendezővel vagy Cristina Blanco koreográfus-előadóművésszel.
"A Fiatal Európa Szerkesztőség tagjai visszaadták a hitemet a magyar felsőoktatásban, illetve az egyetemi ifjúságban. Olyan nyelveket beszélő, világot látott, nyitott és érdeklődő fiatalokat ismertem meg, akiknek van elképzelésük a jövőjükről, akik céltudatosak, és nemcsak várják a lehetőségeket, de tesznek is értük. Azt hiszem, sok szerkesztőség örülne olyan kollégáknak, akikben még lobog a lelkesedés, akik addig nem mennek haza, amíg nem készül el egy interjú, akik, ha kell, az ablakon másznak vissza. Mindezt úgy, hogy számukra az újságírás egyelőre hobbi, másodállás, kiegészítő tevékenység az egyetemi és főiskolai tanulmányok mellett. Ha holnap azt mondanák, hogy ezzel a huszonöt emberrel indítsunk egy lapot, vegyünk át egy működő újságot, gondolkodás nélkül igent mondanék, mert egy lelkes, elhivatott, tanulni és dolgozni akaró csapattal kezdhetnénk bele a feladatba" - mondta Bajnai Zsolt, a program vezető szakmai mentora.
Vajkai Edina, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem biztonság- és védelempolitika mesterszakos hallgatója a Fiatal Európa Szerkesztőség tagjaként eltöltött idő egyik legmeghatározóbb momentumaként a védelmi miniszterek informális ülésén való részvételt említette. "Szakmai szempontból nekem ez hatalmas lehetőség és élmény volt. A találkozón még Belgium védelmi miniszterével is készíthettem interjút" - mesélte az Edupressnek Vajkai Edina, aki szívesen dolgozna újságíróként a jövőben is.
A sokat dicsért csapat tagjairól az együttműködő lapok is elismerően nyilatkoztak: a tagok közül többen a program hatására döntöttek úgy, hogy az újságírói pályát választják, a most végzettek közül néhányan konkrét állásajánlattal büszkélkedhetnek. "A jövőben mindenképpen újságíróként, riporterként szeretnék elhelyezkedni, amiben a Fiatal Európa Szerkesztőségben szerzett élmények is megerősítettek" - mondta Barna Péter, a program legaktívabb tagja, aki összesen 21 cikket publikált az elmúlt "szemeszterben".
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2011. július 28. csütörtök, 22:25  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

ÚJ NEMZEDÉK KÖZÖSSÉGI TÉR ZALAEGERSZEGEN

Az Új Nemzedék a nemzeti ifjúságpolitika szakmai-szolgáltató háttérintézményeként működik. Tevékenységünket a fiatalok igényeihez igazított új, innovatív stílusban népszerűsítjük és tesszük elérhetővé. Az Közösségi Tér elsősorban fiataloknak ad ingyen teret ahhoz, hogy szabadidejüket töltsék itt, programokban vegyenek részt akár napi, heti vagy havi rendszerességgel.

Kapacitásunknak és lehetőségeinknek megfelelően a Közösségi Teret elérhetővé szeretnénk tenni civil szervezetek számára is. Civil közösségek előzetes egyeztetés alapján lehetőséget kaphatnak különböző szabadidős és művelődési tevékenységek gyakorlásáraz Új Nemzedék Közösségi Térben.

Bővebben...