FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Magyar fiatalok a romániai közéletben

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Magyar fiatalok a romániai közéletben címmel tartott pódium-beszélgetést a Fidelitas Békés Megyei szervezete. A rendezvényen Beke Mihály András kultúrdiplomata, író, műfordító, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója és három romániai megye magyar ifjúsági szervezeteinek vezetői vettek részt. A Fidelitas már régi partnereinek számító Bihar megyei MIDESZ (Magyar Ifjúsági Demokrata Szövetség) valamint, a TEMISZ (Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet) mellett egy új szervezet, az Arad megyei AMISZ (Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet) képviselői is elfogadták a Békés megyeiek meghívását hogy megvitassák a romániai magyar ifjúság helyzetét. A fórum moderálását Ladó Balázs, a Békés megyei Választmány alelnöke végezte.
A pódium-beszélgetést Rónaszéki Nóra, a Fidelitas országos alelnöke nyitotta meg, beszámolva, milyen eddigi közös programok fűződnek a négy megye magyar fiataljainak együttműködéséhez. Rónaszéki Nóra kifejtette, hogy Békés, Bihar, Arad és Temes ifjúsági vezetöinek találkozása, kapcsolatainak építése azért is kiemelt jelentőségű, mivel mind a négy megye ugyanabban a régióban fekszik, hasonlóak az adottságaik, a történelmi és kulturális örökségük. A Békés megyei Fidelitas fő céljai között szerepel a határmenti kapcsolatok erősítése.
 
 
A pódium-beszélgetésen részt vett Babák Mihály országgyűlési képvielő, Szarvas város polgármestere és Gajda Róbert, országgyűlési képviselő, Gyula város alpolgámestere, a Fidelitas korábbi országos alelnöke is. Mindkét Békés megyei politikus üdvözölte a fiatalok határon átnyúló együttműködését, hangsúlyozva, hogy a térség együttműködése nemcsak nemzetpolitikai, hanem stratégiai érdek is.
 

 
A beszélgetés résztvevői kiemelten foglalkoztak többek között a kettős állampolgárság igénylésének kérdésével és körülményeivel, valamint azokkal a kulturális és közösségépítési lehetőségekkel, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a bihari, temesi és aradi fiatalok magyarságtudatának megőrzéséhez. Ugyancsak szóba került a napokban befejeződött romániai népszámlálás, ennek kapcsán a beszélgetés résztvevői egyetértettek abban: mivel a nemzetiségre vonatkozó kérdésekre a lakosoknak nem volt kötelező választ adniuk, így a várható eredmények alapján a magukat magyarnak vallók aránya feltehetően csökkenést mutat majd.
 
 
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés