FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Dávid Ferenc emlékzarándoklat Déva várában

Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 
Az Erdélyi Unitárius Egyház és annak ifjúsági szervezete, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2011. november 5-én, szombaton immár tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Dávid Ferenc emlékzarándoklatot.

Különböző erdélyi és magyarországi településekről több mint félezer zarándok kelt útra autóbusszal Dévára. A hegy lábánál történt déli gyülekezés után a zarándokcsoportok felsétáltak a dévai várba, ahol 1579 novemberében Dávid Ferenc egyházalapító püspök vértanúságot szenvedett. A várbeli ünnepség alkalmi istentisztelettel kezdődött, amelyet Szabó Előd ürmösi lelkész, az Unitárius Lelkészek Országos Szövetségének titkára tartott. Ünnepi beszédében és imájában kifejtette, hogy nem csak a megszokás és a hagyomány vezeti a zarándokokat évről-évre Déva várába, hiszen ők Dávid Ferenc prófétai szellemiségével találkoznak, miközben hűséget, közösségtudatot és áldozatvállalást tanulnak tőle. Állandóan keresnünk kell az igazságot, amit csakis egyéni részigazságaink eredőjeként találhatunk meg.

Az istentiszteletet követő köszöntő beszédek sorát Szabó László kezdte meg, aki az Erdélyi Unitárius Egyház Képviselőtanácsának tagjaként és az ODFIE volt elnökeként méltatta az idéntől egyetemes egyházi rangra emelt ifjúsági emlékzarándoklat névadójának érdemeit, valamint a zarándoklat által nyújtott vallásos és közösségi élményt. Utalt az 55 évvel ezelőtt levert magyar forradalomra és szabadságharcra, majd megemlékezett a napokban elhunyt Kisgyörgy Árpádra, az Erdélyi Unitárius Egyház 1996–2002 közötti főgondnokára. A következő üdvözlő beszédet Popa Ilona tartotta, aki az ODFIE társelnökeként köszöntötte a résztvevőket, ismertette a XIV. kiírás tudnivalóit és előzményeit, majd kifejezte örömét azért, hogy a zarándoklatot az Egyházi Főtanács egyetemes egyházi rangú rendezvénynek minősítette. Az utolsó köszöntő beszédet Toró T. Tibor tartotta, aki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökeként üdvözölte a félezernyi zarándoktársát, majd méltatta Dávid Ferenc hozzájárulását az 1568. évi tordai országgyűlés vallásügyi határozatának megszületéséhez. Beszédében értékelte az unitáriusok számarányukon felüli társadalmi és közéleti felelősségvállalását, továbbá örömmel nyugtázta az erdélyi és magyarországi egyházrészek küszöbön álló egyesülését.

 A beszédeket követően a Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karának hallgatói alkalmi várjátékot adtak elő, majd fáklya- és gyertyagyújtás közben Dávid Ferenc emlékcellájában koszorúkat, virágokat és gyertyákat helyeztek el a jelenlevők. A zarándoklat a dévai unitárius gyülekezet imaházában teázással zárult.Kolozsvár, 2011. november 5.                                          

 

                                   Az ODFIE Elnöksége


Módosítás dátuma: 2011. november 08. kedd, 22:35  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés