FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Diszkriminálják a magyarokat a Bihar megyei könyvtárban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Fabatkát sem ér az RMDSZ-féle érdekképviselet az EMI szerint.  Két témája volt annak a sajtótájékoztatónak, amelyet csütörtökön tartottak meg az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) váradi szervezete. Csomortányi István elnök elmondta, az EMI folytatja a vizsgálódást aziránt, hogy a nagyváradi közintézményekben mennyire tartják tiszteletben a magyar lakosság nemzetiségi jogait.

Legutóbb a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár háza táján néztek szét az EMI-sek, azt tapasztalták, hiába hirdeti magát multikulturálisnak ez az intézmény, szinte semmit nem tartanak be azokból az elvárásokból, amelyek megilletnék a megye magyar lakosságát. Hiába van a bejáratnál kétnyelvű feliratozás, ha az épületben alig egy-két többnyelvű tábla lelhető fel. S bár a törvények szerint a könyvtárban magyar nyelven is lehet kérvényeket beadni, az EMI magyar nyelvű beadványát végül nagy nehezen románul válaszolták meg. A megyei könyvtár 78 alkalmazottjából mindössze 8 (!) a magyar nemzetiségű. Ami a könyvtárból kölcsönözhető köteteket illeti, összesen 642 500 könyv van leltáron, ezeknek mindössze 18 százaléka (!) magyar. Az elmúlt években nevetségesen kevés magyar nyelvű könyvvel bővítették a készletet, míg a román nyelvű olvasnivalókat ezerszámra vásárolták fel. Csomortányi úgy vélte, a megyei könyvtárban uralkodó állapotok egyértelműen igazolják, hogy az RMDSZ megyei érdekvédelme fabatkát sem ér ez esetben sem, a magát „magyar érdekképviseletnek” nevező politikai párt ugyanis nem tett mást, mint cinkos módon falazott az álkétnyelvűség látszatának megőrzéséhez. Az EMI-sek úgy vélik, a nagyváradi magyarok igenis megérdemelnének egy saját korszerű és az olvasói igényeket kielégítő könyvtárat, s azt az érvelést sem fogadták el, amit Tavaszi Hajnaltól, a könyvtár aligazgatójától hallottak, miszerint ezeket az állapotokat és hozzáállást még a kommunista rendszertől vették át, s nem tudtak, tudnak ezen változtatni. Csomortányi szerint mivel nincs nagy biznisz a könyvtárban, az RMDSZ-vezetőket nem érdekli az ügy.

A sajtótájékoztató második témája a március tizenötödiki, nagyváradi megemlékezések körül kialakult helyzet volt. Az EMNT-hez hasonlóan az EMI-t is azzal utasították el az önkormányzatnál, mondta Barta Béla alelnök„ hogy az RMDSZ hamarabb igényelt a délutáni koszorúzásokra területfoglalást, mint bárki más, ezért a prioritás őket illette meg. Az EMI-sek arra gyanakodnak, hogy nem tisztességes módon lettek odaítélve a koszorúzási időpontok, de ők amúgy sem szeretnének a magyar nemzet egyik szent ünnepén olyan pártvezérekkel egy gyékényen árulni, mint Szabó Ödön vagy Lakatos Péter, ezért ebben az esztendőben az EMI külön koszorúz, mégpedig déli 12.30–13.30 óra között a nagyváradi Szacsvay szobornál.

 

Módosítás dátuma: 2011. március 16. szerda, 10:09  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés