FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Gyarapodik a magyarlapádi szórványkollégium

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
magyarlapad_szorvanykollegium

Azt valószínű már minden hallgatónk tudja, hogy a hétvégén Nagyenyeden átadták a Bethlen Gábor Kollégium felújított épület-együttesét. Arról viszont már kevesebben értesültek, hogy a két fűzfa városától mindössze 10-12 km-re, Magyarlapádon immár második éve működik a szórványkollégium, amelyben azokat a környékbeli, nagyon szegény gyermekeket nevelik, akiknek otthon nincs lehetőségük magyarul tanulni.

A kollégium új épülete – Fotó: Facebook / Ethnika Kulturális Alapítvány – Magyarlapád

A lapádi szórványkollégium egy év és három hónap alatt vált álomból valósággá, a helyi közösség, az erdélyi református egyház, Bánffy Farkas báró, alapítványok és a magyar állam összefogásával. Most a kis kollégium egyik megálmodója, Sipos Ferenc helyi vállalkozó beszél az iskoláról.

Az iskolában mintegy 100 gyerek tanul, óvodásoktól a nyolcadik osztályosokig, kilencedik osztálytól pedig a Bethlen Gábor Kollégiumba irányítják a tanulókat. A kollégium két épületben működik, a kisebbik épületben 18-an laknak, a nagyobbik, 24 férőhelyes épületen a napokban végzik az utolsó simításokat. A kollégiumban lakó gyerekeknek a tanórák után nevelők segítenek a tanulásban, illetve különböző foglalkozásokat – táncoktatást, kézműves tevékenységet, kirándulásokat – is szerveznek számukra.

Forrás: http://kolozsvariradio.ro/2016/09/19/gyarapodik-a-magyarlapadi-szorvanykollegium/

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés