FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hétfőn elkezdődött a XX. Jókai Mór Nyári Egyetem

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Ma nyitotta meg kapuit a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és további társszervező intézmények által megrendezésre kerülő nyári egyetem Komáromban. A jubileumi évben nyolc szakcsoporton belül zajlik majd a képzés. A megnyitón felavatták a szövetség zászlaját.

 

Ma nyitotta meg kapuit a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és további társszervező intézmények által megrendezésre kerülő nyári egyetem Komáromban. A jubileumi évben nyolc szakcsoporton belül zajlik majd a képzés. A megnyitón felavatták a szövetség zászlaját.

Pék László, a pedagógusszövetség elnöke díszokleveleket adott át a területi választmányok képviselőinek. Nyitóbeszédében utalt arra, hogy a zászlóavatáson túl a komáromi nyári egyetem mostantól Jókai Mór nevét, a Rimaszombatban megrendezésre kerülő nyári egyetem pedig II. Rákóczi Ferenc nevét viseli.

(Fotó: bumm.sk)

A vendégek közül Szantner Viktor, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Oktatási Államtitkárságának illetékese beszédében a rendezvény múltját elevenítette fel, s a rendezvény létrejöttéért köszönetet mondott a szövetség vezetőségének, tagjainak, s az előadóknak egyaránt.

Ezt követően Vörös Péter, a Híd parlamenti képviselője és Szigeti László, az MKP kulturális és oktatásügyért felelős alelnöke szólt az egybegyűltekhez. A nyitóelőadás Jókai Anna Kossuth-díjas írónő közvetlen szavaival kezdődött el.

A hat napig tartó rendezvényre az ország minden szegletéből érkeztek magyar pedagógusok, de a vajdasági és romániai testvérszervezetek is képviseltetik magukat.

A nyári egyetemet először 1992-ben szervezték meg, így a Kárpát-medence hasonló eseményei között rangidős helyet foglal el. „Komáromba idén közel 250 résztvevőt várunk, rimaszombati képzéseinkre pedig csaknem százan jelentkeztek. Hasonló nagyságú nyári szakmai találkozót csupán az erdélyi kollégák szerveznek" – tájékoztatta a Bummot Jókai Tibor irodavezető.

A nyolc szakcsoportban többek közt zeneoktatással, drámapedagógiával, a matematikai oktatás során alkalmazható didaktikai játékok lehetőségeivel foglalkoznak majd a pedagógusok.

A szakmai munka mellett természetesen kiegészítő programokra is sor kerítenek, többek közt az egynapos balatonfüredi tanulmányút is a programok részét képezi.

Jókai Tibor elmondta, a rendezvény többek közt a MK Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatásával, és más egyéb pályázatok útján valósul meg. Az irodavezető nehezményezte, hogy idén a kisebbségi kulturális támogatásokból egy fillér sem jutott a nyári egyetem kulturális-kiegészítő programjaira. Nem támogatták továbbá az SZMPSZ által szervezett két, a tehetséges diákok számára szervezett prózamondó és képzőművészeti tábort sem, hollott ez utóbbiak nagyszerűen sikerültek.


bumm.sk

 

Módosítás dátuma: 2011. július 12. kedd, 07:46  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés