FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Megállapodást írtak alá a Kárpát-medencei doktorandusz hallgatói szervezetek

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) és a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és vajdasági doktoranduszok Sárospatakon egyeztek meg a Magyar Doktori Közösség megalapításáról. Gál András Levente, a KIM közigazgatási államtitkára, egyben a DOSZ alapítója és tiszteletbeli elnöke üdvözölte a megállapodást.


Az államtitkár bejelentette azt is, hogy a Kormány nevében Navracsics Tibor miniszter stratégiai partnerségi megállapodást fog kötni a DOSZ-szal. Beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország újjászervezése folyik, amit a Kormány nem képes elvégezni a társadalmi partnerek nélkül, ezért kiemelten fontos az együttműködés az érdekvédelmi szervezetekkel. A doktoranduszok aktív, jól képzett tagjai a társadalomnak, véleményükre, friss látásmódjukra szüksége van a mindenkori kormányzatnak.

Gál András Levente kiemelte: azok a népek, szórvány közösségek sikeresek, amelyeknél a felsőoktatásban résztvevők aránya meghaladja az átlagot. A határon túli magyar közösségekre ez ma sajnos nem igaz, a Kormány kiemelt célja ezt megváltoztatni. Véget kell vetni annak a szemléletnek, hogy a lassú elsorvadás a Kárpát-medencei magyar közösségek sorsa, a nemzetpolitika fúkuszában az erős, gyarapodó közösségek létrehozásának kell állnia.

Az államtitkár üdvözölte a Kárpát-medencében működő, magyar doktoranduszokat tömörítő szervezetek együttműködését, és felhívta a figyelmet az önszerveződés fontosságára.

Répás Zsuzsanna, a KIM helyettes államtitkára előadásában a Kormány elmúlt egy éves nemzetpolitikai tevékenységéről számolt be. Kiemelte: a nemzetpolitikai szemlélet megújításának középpontjában az összetartozás áll. Ennek szellemében született a nemzeti összetartozásról szóló törvény és az egyszerűsített honosításról szóló jogszabály is, ami megteremtette az egység közjogi alapját. A helyettes államtitkár említette a Magyar Állandó Értekezlet (MAÉRT) összehívását is.

Répás Zsuzsanna elmondta, hogy a felsőoktatásban is szeretnék erősíteni az együttműködést, a cél egy egységes oktatási tér létrehozása a Kárpát-medencében. Ez lehetővé tenné a könnyű átjárást a térségi oktatási intézmények között a hallgatóknak és diákoknak egyaránt, különböző programokkal és pályázatokkal pedig le szeretnénk bontani a most még fennálló további akadályokat is - fejtette ki a helyettes államtitkár.

(kormany.hu)

 

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 26. péntek, 13:55  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A gyermekvédelem több figyelmet és forrást érdemel

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára szerint a gyermekvédelem a jelenleginél több figyelmet és több forrást érdemelne.
Soltész Miklós csütörtökön, a pestszenterzsébeti Csili Művelődési Központban tartott szakmai konferencián arról beszélt, hogy a kormányzat a gyermekek érdekében akarja „minden lehetséges eszközzel” megerősíteni a családokat és azokat a fiatal párokat, amelyek családalapítás előtt állnak.

Bővebben...