FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Nagyvilág
Címszűrő     Tételek # 
# Cikk címe Találatok
1 Magyar származású fiatalok ismerkedhetnek az országgal 1895
2 Egyre több kínai hallgató érdeklődik az SZTE képzései iránt 1700
3 Az örmény nép tragédiája az I. Világháborúban 1678
4 Indul a Petőfi Sándor Program 1723
5 Több mint 80 milliárd forint értékű könyvtárat kapott a Princeton 1568
6 Dolgozz Dél-Koreában, a Suncheon Cserkészparkban! 1792
7 4,3 millió eurós támogatás az Erasmus+ ifjúsági területén 1725
8 Magyarország a legnépszerűbb a külföldi cserediákok körében 1622
9 Ellehetetlenítik a moldvai magyar nyelvű oktatást? 1753
10 Az OH elfogadja a külföldi érettségit helyettesítő igazolásokat 1651
11 Barátkozz, levelezz! 1838
12 Indonéz egyetemekkel működhet együtt az SZTE 1737
13 Átképzik az ukrán nyelvtanárokat a félszigeten 1782
14 Nemet mondott a legfelsőbb bíróság a pozitív diszkriminációra 1822
15 Az MTVA elindította a Külhoni Magyar Sajtószolgálatot 1933
16 Gyere vezetőnek a cserkész mintatáborba! 1953
17 Vagabond Világjáró Klub 1823
18 Pályázat külhoni magyarok jogsegélyszolgálatával kapcsolatos feladatok ellátására 1840
19 Összehozzák a világ magyarságát 2139
20 Minden közép-európai országban legyen Balassi Intézet 1763
21 Párhuzamos amerikai őslakos kultúrák 1824
22 Megtalálták az északi-tengeri Atlantiszt 1855
23 „Azért szeretem Koreát, mert..." „I love Korea because..." videoklip-verseny 1950
24 Az Elsevier enged a lázadó kutatóknak 2007
25 Ingyenes online tanfolyamot indít az MIT 1991
26 Elindult a Nemzeti Regiszter 2527
27 Új nagyköveteket nevezett ki a kormány 2048
28 50 km-en bukott a kínai-lengyel partnerség 2050
29 Diaszpórában tevékenykedő magyar egyházi vezetők látogattak hazánkba 1987
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Romastratégia: a megfelelő hozzáállás hiányzik leginkább
„Az EU-elnökség egyik legfontosabb eredménye, a cigány keretstratégia megalkotása” – nyitotta meg az Európai romastratégia a gyakorlatban című előadást Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, a beszélgetés moderátora.

Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bevezetőjében elmondta, nehéz úgy beszélni a romákról, hogy nincsenek jelen. Balog Zoltán hozzáfűzte, ez a megállapítás csak az előadásra érvényes, hiszen a munkafolyamatokban, a politikában a romák is képviseltetik magukat és érdekeiket. Az államtitkár kiemelte, nemzetstratégiai probléma, hogy Magyarországon a születési ráta a romák körében jóval magasabb a magyarokénál; a hátrányos helyzetű gyermekek között minden második cigány. „Még nem fogtuk fel a probléma súlyát; ez egy belső Trianon: túl kicsinek érezzük országunkat, mégis mintha lemondtunk volna az egykori területek egy részéről” - jegyezte meg a politikus. „Az ilyen területeken szegregáció alakult ki – nem faji értelemben -, innen kivonult az állam, itt bontakoznak ki a konfliktusok. A területi leszakadással az a baj, hogy itt pangani fog a gazdaság, megindul a »latin-amerikanizálódás«” - fűzte hozzá.

Nagy József Barna, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület cigánymissziójának vezetője beszámolt róla, hogy szervezetük 2001 óta működik, és nemcsak a cigányság, de a magyarság felkarolása is céljuk. Erre a célra külön cigány-misszióval foglalkozó részleget indítottak fő munkaterületeiken, Nagyváradon illetve Bihar megyében. „A segítségnyújtást sokan próbálják ellehetetleníteni, ellenérzés vált ki magyarokból és cigányokból is. Mi – ezért is - nem az okokat keressük, nem vonunk kérdőre senkit; mi a problémákat kívánjuk megoldani.” Nagy József Barna megjegyezte: délutánonként ő maga is cigánygyerekeknek tart napközit, aminek eredményeképpen nyolc fiatal jutott el az egyetemi oktatás szintjéig. „A cigányság hagyományai lassan eltűnnek, a nyelv és a cigányzene is elfelejtődik. Mi próbáljuk mindezt visszaadni, pedig ez nem a mi feladatunk lenne” - jegyezte meg a misszióvezető. Kiemelte, a cigány kultúrában sok dolog van, amire büszkének lehet lenni, „kultúra, öntudat nélküli rétegeket viszont nem lehet megsegíteni”.

Nagy József Barna legfontosabb célként a magyarok és a romák közös pontjainak megtalálását nevezte meg. „Romániában nem látom az állam és az egyház támogatási szándékát a romák felé” - hangzott el. Nagy József Barna hozzátette: ezeken a területeken inkább a problémák szőnyeg alá söprése folyik. A szervezetnek egyébként jelenleg nincs lehetősége fejlődésre, holott az igény erre óriási lenne.

Balog Zoltán államtitkár szerint meg kell különböztetni az attitűdöt, a hozzáállást: „nem mindegy, hogy emberbarátként, vagy kötelességből nyújtunk segítséget”. A politikus azt is elmondta, a jó politika egy hátrányból – ami Magyarországon nagy hátrány – előnyt kovácsol. „A stratégia végrehajtásához azonban ember kell, méghozzá olyan, aki megfelelő hozzáállással rendelkezik. Ez utóbbi hiányzik ma leginkább Közép-Európában” - fűzte hozzá. Balog felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos e téren a keresztény üzenet, mely a testvériséget, az egyenlő jogokat hirdeti. „Ha az egyházakat és az egyéni indíttatásból segíteni akaró embereket ebből a feladatból ki akarjuk hagyni, akkor halálra ítéltük a roma stratégiát” - fejezte be.

Egy néző kérdésére Balog Zoltán úgy felelt, „amennyiben az állam juttatásokat ad, azért ellenszolgáltatásokat várhat”, példaként az iskolalátogatási kötelezettséget hozta. „Azokat a családokat kell támogatni, akik a segítség mellett munkát is vállalnak” - zárta le az államtitkár.

Bánlaki D. Stel