FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Magyar irodalommal felvételizhetnek Kárpátalján a filológusok

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Jelentős előrelépésnek nevezte az ukrán oktatási miniszter napokban kiadott rendeletét Magyarország kijevi nagykövete. A paktum értelmében a következő tanévben az ukrajnai nemzetiségi iskolák végzősei - köztük a magyarul érettségizők - anyanyelvükből és nemzeti irodalmukból felvételizhetnek a felsőoktatási intézmények anyanyelvi filológiai szakaira - adta hírül az MTI.

Bayer Mihály hétfőn az MTI-nek telefonon elmondta: a kárpátaljai magyarok régi óhaja teljesül azzal, hogy az ukrán oktatási miniszter rendelete, amely a felsőoktatási intézményekbe történő felvételizés rendjét szabályozza a 2012–2013-as tanévben, lehetővé teszi a középiskolai tanulmányaikat magyar, román, krími tatár vagy lengyel nyelven végző diákok számára, hogy az adott nyelvből és irodalomból felvételizzenek az anyanyelvi filológiai szakokra, ha ehhez az adott egyetem vagy főiskola hozzájárul. Úgy vélte, nagyon fontos fejleményről van szó az ukrajnai nemzetiségek szempontjából, hiszen az országban élő oroszok már korábban megkapták ezt a lehetőséget.
A nagykövet szerint az előrelépés a kárpátaljai magyar és más ukrajnai nemzetiségi szervezetek, és a magyar diplomácia közös sikere. Hozzátette: ha jók lesznek a tapasztalatok 2012-ben, akkor a nemzetiségi diákoknak ezt a jogát nem miniszteri rendeletben, hanem a majdan elfogadandó ukrán felsőoktatási törvényben mint automatizmust kell rögzíteni. Ennek érdekében azonban még sokaknak és sokat kell tenni - fogalmazott Bayer Mihály.
Az MTI érdeklődésére Orosz Ildikó, a Kárpátalja Magyar Pedagógusszövetség vezetője, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke hétfőn kifejtette, az áttörést Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Németh Zsolt külügyi államtitkár közelmúltban tett kijevi látogatása jelentette, amikor - szinte egy időben - mindketten találkoztak Dmitro Tabacsnik ukrán oktatási miniszterrel.
A magyar nyelvből és irodalomból való felvételizés mellett újdonság, hogy jövőre ismét lesz világirodalomból és világtörténelemből is felvételi, de egyelőre nem tudható, lefordítják-e majd a tesztkérdéseket magyarra, a kárpátaljai magyar iskolákban ugyanis ezeket a tárgyakat magyarul tanulják a diákok.
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

 

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Összebeszélünk – I. Ifjúságügyi Kongresszus
Az Összebeszélünk – I. Ifjúságügyi Kongresszus a fiatalokkal foglalkozó diszciplínák és szakmák közötti diskurzus erősítését és az ifjúságügy integratív megközelítésének elősegítését kívánja szolgálni. Teret kíván adni az ifjúságügy: az ifjúságszociológia, pedagógia-kultúraközvetítés, ifjúsági szociális munka, ifjúságpolitika legújabb innovációinak bemutatására. Emellett hozzáférési lehetőséget kíván biztosítani a szakpolitikák célkitűzései, a tudományos nóvumok és a szakmai gyakorlat megismerésére, szembesítésére.
Bővebben...