FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kitart az önálló tanszékek mellett Marosvásárhely

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar oktatói november 8-ai esti tanácskozásukon egységesen úgy határoztak, nem vesznek részt a román többségű szenátus általkezdeményezett - az oktatási törvény előírásaival és a miniszter utasításaival is ellentétes - vegyes tanszékek megalakításában - olvasható a hirado.hu-n.

A magyar oktatók továbbra is ragaszkodnak az önálló magyar tanszékek megalakításához, amire a nemrég elfogadott román oktatási törvény is lehetőséget ad, azonban a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem román többségű szenátusa még akadályozza. A román oktatási minisztérium RMDSZ-es államtitkára, Király András megerősítette a Krónika értesülését, hogy az egyetem rektora ma Bukarestben tárgyal, és eldőlhet, sikerül-e jobb belátásra bírni a vezetőt, más kérdés ugyanakkor, mit szól majd a román többségű szenátus. Brassai Attila professzor szerint a magyar oktatók többsége már aláírta a közös nyilatkozatukat, a többiek csatlakozása folyamatban van. A román többségű vezetés a magyar oktatók ellenszavazatai mellett egy hete elfogadta az egyetem chartáját, de azt titkosan kezelik - tette hozzá Brassai.
Kedd óta tart egyébként a támogató aláírásgyűjtés a magyar hallgatók körében, amit a diák-érdekképviseleti civil egyesület kezdeményezett, miután a román rektor azt állította, a magyar diákok nem is akarják a "szeparációt", azaz a különválást. 
(Forrás: hirado.hu)
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2011. november 09. szerda, 18:53  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés