FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Áthallgatás Kolozsvárra 2013 tavasz

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Kolozsvar-7

Az Szegedi Tudományegyetem EHÖK Külügyi Bizottsága ebben a félévben is meghirdeti kolozsvári áthallgatását.

A régi gazdagsága miatt “kincsesnek” nevezett Kolozsvár az Erdélyi-medence északnyugati sarkában, a Gyalui-havasok keleti nyúlványainál fekszik. Románia harmadik legnagyobb városa, amelyet régóta Erdély fővárosának tekintenek, bár hivatalosan sosem volt az; intézményei, gazdagsága, (egykori) politikai életben összpontosító cselekvései mégis azzá tették. Kolozsvár hosszú ideig Erdély legnépesebb városa volt, napjainkban Marosvásárhely után itt él a második legnagyobb számú magyar közösség Erdélyben.

Románia egyik legfontosabb kulturális központja, ami a 11. században jött létre, de már jóval azelőtt, az ókorban is lakott település volt: helyén egykor egy római erődítmény, Napoca állt. Az igen gazdag történelmű városról az első írásos említés 1213-ból maradt fenn; a középkori városfal maradványai ma is láthatók. A város fellendülését az önálló Erdélyi Fejedelemség idején élte. A „kincses Kolozsvár” név is ebből az időből származik, melyet tehát gazdagságának és kulturális szerepének köszönhetett. Az 1500-as években Kolozsvár a reformáció központja volt, 1550-ben Heltai Gáspár vezetésével itt indult el a magyar nyelvű könyvnyomtatás, és a városban kezdte meg működését az első magyar kőszínház is 1821-ben.

Kolozsvárnak számos híres szülöttje van: többek között itt született Hunyadi Mátyás, magyar király, akinek szülőházát ma bárki megnézheti, ugyanígy Bocskai István erdélyi fejedelemét, a híres matematikus Bolyai Jánosét, valamint Reményik Sándor költőét.

Kolozsvár és környéke sok mindent kínál az oda látogatóknak. Főterén található a Szent Mihály – templom, ami egy gyönyörű gótikus épület és egyben Erdély egyik fő kultikus helye. A katolikus templom mellett emelkedik Mátyás király lovas szobra, amit a 19. századi magyar történeti szobrászat egyik legnagyobb alakja, Fadrusz János szobrászművész készített.

Kolozsvár környéke is rengeteg látnivalót rejteget: a különböző falvak éveken keresztül megtartott szokásaikkal és az erdélyi táj szépségeivel, amellyel a fejlődő, nagy, kulturális Kolozsvár városa érdekes kontrasztot mutat.
Méltán mondhatjuk, hogy Kolozsvár Erdély szíve, legrégibb erdélyi városunk, az erdélyi magyarok kulturális központja, egyetemi város. A város számos rengeteg történelmi, kulturális emléket rejteget számunkra: a “kincses Kolozsvár” felfedezése csak rád vár.

A kolozsvári egyetem alig 140 éves múltra tekint vissza. Az intézet a mai elnevezéssel (nevét Victor Babeş román orvos és Bolyai János magyar matematikus után kapta) és többé-kevésbé fennálló magyar tannyelvű résszel 1959 óta létezik.

Az egyetemnek 21 karán folyik oktatás, az egyes mérnöki területeken is nyújt képzést a természettudományi karokon, annak ellenére, hogy a városban külön műszaki egyetem létezik. Azonban az egyetemen belül nincsen orvosi képzés.
Az egyetemen a 2008–2009-es tanévben 1280 főállású oktató tanított, ezen kívül mintegy 300 kutató dolgozott a huszonegy fakultáson.

Említésre méltó a Központi Egyetemi Könyvtár, amely az egyik legnagyobb az országban: több mint ötvenezer diákot szolgál ki egy tanévben. A könyvtár a múlt század közepén élő erdélyi román költő és filozófus Lucian Blaga nevét viseli.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem sajátossága, hogy 61 szakon a tannyelv, illetve az egyetemi szakmai kommunikáció nyelve a magyar. Az egyetem román részén mintegy 43 000 hallgató tanul, a magyar tagozatán pedig a 2008–2009-es statisztikák szerint 7423. A román tagozaton tanul, saját választása alapján még további 1500 magyar nemzetiségű hallgató. Ezen az egyetemen képezik jelenleg a romániai magyar egyetemisták több mint nyolcvan százalékát. A szakdolgozat, illetve a mesteri disszertáció nyelve szintén magyar.

A BA szintű képzés mellett mintegy harminc program keretében MA-képzés is folyik, és mivel a doktori iskolák vezetői között több magyar tagozatos professzor tevékenykedik, a doktori képzésben is a kommunikáció nyelve sok foglalkozás keretében szintén a magyar.
A magyar oktatók és diákok a magyar nyelvű oktatás támogatására civil szervezetek és alapítványok tucatját hozták létre, ezeket a BBTE magyar tagozata „háttérintézeteinek” nevezik. Ezek a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet néven alakítottak ernyőszervezetet, és jelentős pénzt hívnak le Magyarországról és az EU-ból.
-—————————————————————-

ÁTHALLGATÁS RÉSZLETEI

Áthallgatás időpontja: 2013. április 29.- május 10.
Áthallgatás időtartama: 12 nap
Jelentkezési határidő: 2013. április 24.
Utazó keretszám: 12 fő

A pályázatok elbírálása és a nyertes pályázatok kihirdetése a határidő után 48 órán belül megtörténik.

A pálázás feltételeiről ITT tájékozódhatsz.

Korábbi áthallgatásokról, az áthallgatók élményeiről szóló cikkeket az alábbi linkeken olvashattok.

Kincses város csemegéi

A kincses város ízei – pacalleves kincses város ízei – pacalleves

A kincses város ízei 2 – mititei

Kalandozás a kincses városban

Kalandozás a kincses városban 2

Forrás: http://www.ehok.u-szeged.hu/posts/448-athallgatas-kolozsvarra
Módosítás dátuma: 2013. május 09. csütörtök, 14:05  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés