FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Beszámoló a VMSZ ifjúsági fórum táborából

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Az IKSZ-nek az elmúlt közel egy év alatt  komoly kapcsolati bázist sikerült kiépítenie a Kárpát-medencében. A nemrégiben Kupuszinán is megalakult, fiatalokból álló VMSZ ifjúsági fórum minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy aktív közösséggé formálja a magyar fiatalokat.

Idén nyáron a VMSZ ifjúsági fóruma négynapos politikai tábort szervezett, ahol a résztvevők mellett Kupuszinán jártak a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviselői Budapestről, illetve Szegedről érkezett a Fidelitas képviselője.

Janovics Marika, a helyi VMSZ ifi fórumának elnöknője, és Vörös Endre alelnök irányítása alatt zajlott a csapat munkája, és mindent megtettek, hogy fennakadás nélkül tudjon lezajlani a rendezvény. Rengeteg segítséget kapott a szervezet a helyi VMSZ felnőtt fórumának vezetőjétől, Csernai Buják Szilviától, illetve a falu polgármesterétől, Péter Istvántól, és az iskolaigazgatótól, Csíkos Sándortól.

A tábor polgármesteri köszöntővel indult. Szó esett a falu néhány évre visszatekintő politikai helyzetéről, a rendszerváltásról, és az azt követő nehéz időszakról, mikor az ország nehéz anyagi helyzete miatt az összefogás volt az egyetlen megoldása a falunka a fennmaradáshoz.


A délelőttöt Kupuszina nevezetességeinek megtekintése követte. A Szent Anna templom épületét Bunford Vilmos, esperes plébános mutatta be. Ezután a falumúzeumot látogatták meg a résztvevők.

A 2011-es évben ünnepelte Apatin fennállásának 1000 éves évfordulóját. Ahogyan a faluból más szervezetek, úgy a VMSZ csapata, illetve annak vendégi is jelen voltak a vasárnap délelőtt Apatin városközpontjában megrendezett ünnepségen.

A hétvégét a helyiek által szervezett koncert zárta, ahol kupuszinai és zombori fellépők szórakoztatták az összegyűlteket. Az est sztárvendége Palcsó Tamás, magyarországi pop– énekes volt.

Ezúttal szeretne a VMSZ csapat köszönetet mondani azért a rengeteg támogatásért, amit a szervezet kapott, hogy létrejöhessen ez a tábor, valamint minden résztvevőnek, akik jelenlétükkel szebbé tették táborozásunk idejét és megosztották velünk tapasztalataikat.

A tábor után interjút készítettem a KDNP, és a Fidelitas képviselőivel, hogy milyen benyomást keltettünk a rendezvénnyel.

Interjú Kocsis Dániellel, az IKSZ Nemzetpolitikai Munkacsoportjának elnökével

1. Az elmúlt pár nap után milyen tapasztalatokat tudtok magatok mögött? Mennyire volt hasznos számotokra ez a hétvége?

Mi, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), mint a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ifjúsági társszervezete, az anyapártunkhoz hasonlóan kiemelt helyen kezeljük a nemzetpolitikát. Hisszük, és valljuk, hogy hitelesen csak úgy tudunk eredményeket elérni, ha élő kapcsolatokat alakítunk ki a határon túli magyar fiatalokkal. A IKSZ-nek az elmúlt közel 1 év alatt sikerült egy komoly kapcsolati bázist kiépíteni a Kárpát-medencében, a Felvidéktől, Erdélyig. Sajnos ez idáig Vajdaságban még nem volt alkalmunk fiatal magyar politikusokkal találkozni, ezért is tettünk eleget nagy örömmel Vörös Endre alelnök úr meghívásának. Jó érzés volt látni, hogy ebben a kis szűk közösségben mennyire összetartanak az emberek - különösképpen a fiatalok - amiben nagy szerepe van ez erős katolikus hitéletnek. 4 napot töltöttünk Kupuszinán a helyi VMSZ Ifjúsági Fórum vendégeként, ahol megismerkedhettünk a tagsággal, a faluval és környékével, részt vehettünk kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon, kulturális programokon, és még pihenni is maradt időnk.

2.Mennyiben látjátok erőteljesnek az itteni ifjúsági szervezet működését?

Ahogy látjuk, a szervezet még gyerekcipőben jár, és ez párosul a lelkesedéssel. Fontos az, hogy ez a lendület hosszú távon kitartson, mert úgy lehet komoly eredményeket elérni. Hatalmas előnye a helyi közösségnek, hogy régi, baráti kapcsolatokon alapszik, ami garanciája lehet a hosszú távú sikeres munkának. Nagy öröm volt számunkra, hogy láttuk, a VMSZ idősebb tagjai, élükön Péter István polgármester úrral, a szárnyuk alá vették a bontakozó szervezetet, és támogatásukról biztosították őket.

3.Hogyan látjátok a jövőbeni működésünket?

Korábban már említettük, abban hiszünk, hogy csak személyes és rendszeres kapcsolattartással tudjuk egymás munkáját segíteni és támogatni. Az IKSZ rendszeresen szervez politikai és ifjúsági találkozókat, táborokat, konzultációkat, és előadásokat, amire nagy szeretettel várjuk a vajdasági magyar fiatalokat is. Emellett felajánljuk, hogy segítünk kapcsolatot létesíteni a többi elszakított területen élő, és aktívan működő, nagy tapasztalattal rendelkező magyar ifjúsági szervezetekkel.

4. Mik lehetnek az előnyei a két szervezet közötti kapcsolat kialakításának?

A két ifjúsági szervezet közötti kapcsolat kialakításának két fő pillérét emelném ki, ami szorosan összefügg egymással. Először is a kölcsönös szakmai tapasztalatot, hogy megismerjük egymás szervezetét, annak működését, és minél több közös programon tudjunk részt venni. A másik oldala a személyes barátságok kialakítása, ami véleményünk szerint az alapját adja a hosszú távú sikeres együttműködésnek. Mégegyszer szeretnénk megköszönni vendéglátóinknak a meghívást, a szervezést, és a programok magasfokú lebonyolítását.

Molnár Keri Edit

http://iksz.net/index.php?col=8&id=1727

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Választási regisztráció Őskori módon, vagy korunkbeli info-tech eszközökkel?
Amennyiben a kormánytöbbség úgy dönt, hogy bevezeti a választás előtti regisztrációt, azt csak modern módon tegye. Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum volt országgyűlési képviselője azt indítványozza a parlament mai tagjainak, a javaslat előkészítőinek, beterjesztőinek, hogy az ügyfélkapuval rendelkező közel kétmillió választó polgár ennek a modern technikának a segítségével is gyakorolhassa állampolgári jogát a regisztrálásra.
Bővebben...