FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Éhségsztrájkot kezdtek szegedi hallgatók

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Éhségsztrájkot kezdett nyolcvan hallgató az új felsőoktatási törvény elleni tiltakozásul péntek este a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának auditorum maximumában.

Juhász Tamás, a demonstráció szervezője elmondta, akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy az új felsőoktatási törvényről érdemi párbeszéd alakuljon ki a kormányzat és az érintettek, a hallgatói érdekképviselet, az egyetemi vezetők és szakszervezetek között.

A szervező elmondta, társaival elfogadhatatlannak tartja, hogy az új felsőoktatási törvény folyamatosan változó - s ezzel bizonytalanságot teremtő - koncepcióiban felmerült a "bújtatott tandíj", a hallgatók "röghöz kötésének" vagy bizonyos képzések kizárólagosan költségtérítésessé tételének ötlete.

hirdetés

Juhász Tamás közölte, az éhségsztrájk hétfőig, a Szegedre meghirdetett hallgatói demonstrációig tart, az akciót akkor határozatlan időre felfüggesztik. A résztvevők ez idő alatt kizárólag folyadékot, napi öt liter vizet vesznek magukhoz.

A hétvégén az egyetemisták félmázsányi nagyméretű kartonlap és 120 méternyi vászon felhasználásával transzparenseket készítenek a hétfőre meghirdetett tüntetésre. A hallgatói léttel kapcsolatos előadásokat hallgatnak meg, filmvetítéseket, felolvasásokat szerveznek, és "Hoffmann-egypercesek" néven rövid videoüzeneteket is készítenek, amelyekben kifejtik a jogszabálytervezettel kapcsolatos álláspontjukat.

Az egyetemisták hálózsákokkal és matracokkal felszerelkezve foglalták el helyüket az épület legnagyobb előadótermében. Juhász Tamás közölte, azért választották a sztrájk helyszínéül az auditorum maximumot, mert szimbolikus a hallgatói mozgalom szempontjából: 1956-ban itt alakult meg a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, és az elmúlt évtizedek országos egyetemi demonstrációinak többségei is innen indult.

A beköltözés után sokan elővették laptopjukat, mások pokrócokat a földre terítve társasjátékokat játszottak vagy sakkoztak, és voltak, akik beszélgettek, olvastak.

MTI

Módosítás dátuma: 2011. október 21. péntek, 21:29  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A párbeszéd újraindult! - Korszakos felsőoktatási együttműködés az új nemzedék érdekében

A megállapodás értelmében a felek a jövőben folyamatos párbeszédet folytatnak a felsőoktatást érintő kérdésekben és a közös célok elérése érdekében. Az együttműködés három kiemelt területre koncentrálódik: - Az Ifjúság a Nemzet jövője - Demokráciában való aktív részvétel - Ifjúság ágazati struktúrában való megjelenése Mihalovics Péter véleménye szerint a megállapodásra azért volt szükség, mert az elmúlt években nem létezett átgondolt stratégia az ifjúságot érintő ügyek kezelésére. A miniszteri biztos álláspontja szerint ennek tudható be, hogy kevés fiatal vesz részt a szavazásokon és tevékenykedik a közéletben. A megegyezés értelmében a munkaerőpiac és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók közötti kapcsolatot is szorosabbra szeretnék fűzni a jövőben, de szükségesnek tartják egy olyan egységes stratégia mielőbbi kidolgozását is, amely a tömegsport-rendezvényekre vonatkozik majd. Ezeken a problémákon a kormány a közeljövőben úgy kíván változtatni, hogy egy ifjúságpolitikai konzultációt hív életre, amelyben a HÖOK szervezeteinek is jelentős szerepet szán, de más közös eseményeket, megmozdulásokat is szerveznek a felek. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke szerint az együttműködés akkor lesz eredményes, ha a szakmájukhoz értő, demokratikus társadalom alapértékeit magukénak valló értelmiségiek itthon tudnak érvényesülni. Beszédében kiemelte: “Mi vagyunk a jövő értelmisége, a jövő állampolgárai. Fontos, hogy kivegyük részünket a demokráciából, ezért örülünk a kétirányú kommunikációnak”. Siófok, 2011. április 8. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
MTI Zrt.