FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Felfüggesztették éhségsztrájkjukat a szegedi egyetemisták

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Határozatlan időre felfüggesztette október 24-én reggel az új felsőoktatási törvény elleni tiltakozásul elkezdett éhségsztrájkját szegedi hallgatók egy csoportja.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bölcsészkarának auditorium maximumában október 21-én este mintegy nyolcvan hallgató kezdett éhségsztrájkot. A diákok a hétvégén csupán napi öt liter vizet vettek magukhoz, és hálózsákokban a padok között, az előadóterem földjén aludtak. Az éhségsztrájkolók vércukrát és vérnyomását folyamatosan ellenőrizték. A demonstráció során néhányan rosszul lettek, ők orvosi javaslatra befejezték a koplalást.
Juhász Tamás, szegedi hallgató, a demonstráció szervezője korábban az MTI-nek elmondta: akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy az új felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban érdemi párbeszéd alakuljon ki a kormányzat és az érintettek, a hallgatói érdekképviselet, az egyetemi vezetők és szakszervezetek között. A szervező hozzátette: társaival elfogadhatatlannak tartja, hogy az új felsőoktatási törvény folyamatosan változó - és ezzel bizonytalanságot teremtő - koncepcióiban felmerül a "bújtatott tandíj", a hallgatók "röghöz kötésének" vagy bizonyos képzések kizárólagosan költségtérítésessé tételének ötlete. Navracsics Tibor párbeszédben való részvételét nevetségesnek tartják, ám - mint mondta Juhász Tamás - nem a közigazgatási és igazságügyi miniszter személyével van bajuk, hanem azzal, hogy Hoffmann Rózsa pedagógus végzettségű államtitkár mellé kell még valaki, aki moderál. 
A hatvanórás tiltakozás alatt a diákok tanultak, társasjátékokat játszottak, filmeket néztek, beszélgettek, olvastak. A hallgatók félmázsányi nagyméretű kartonlap és 120 méternyi vászon felhasználásával transzparenseket gyártottak az október 24-re meghirdetett tüntetésre. A demonstrálók "Hoffmann-egypercesek" néven tucatnyi rövid videó üzenetet is készíttek, melyekben kifejtették a jogszabálytervezettel kapcsolatos álláspontjukat. 
Ma hatkor a szegedi Dugonics téren tüntetnek a hallgatók a felsőoktatási törvénytervezet ellen, a HÖOK pedig október 27-én, csütörtökön a NEFMI épülete elé szervezett demonstrációt. Juhász Tamás kijelentette: amennyiben ezután sem lesz érdemi párbeszéd, az őszi szünetre megint beköltöznek az a SZTE bölcsészkarának auditorium maximumába. 
(Forrás: MTI) 
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2011. október 24. hétfő, 18:03  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés