FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Doktoranduszok: nem nyújt megoldást a felsőoktatási koncepció

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) úgy véli, hogy elengedhetetlen a felsőoktatási koncepció tervezetének továbbgondolása és átdolgozása, mert a jelenlegi tervezet nem nyújt megoldást a felsőoktatás valódi problémáira - adta hírül a ma.hu.

Elfogadták október 24-én a DOSZ küldöttgyűlésének nyilatkozatát, melyben közlik, hogy alapvető társadalmi érdeknek tartják a felsőoktatáshoz való ingyenes hozzáférést, a magyarországi és nemzetközi hallgatói és oktatói mobilitást, és ezek esetleges korlátozását az ország szempontjából károsnak érzik. 
A DOSZ úgy véli, hogy az új törvény legfontosabb céljai közé kell tartoznia a felsőoktatás minősége emelésének, a doktori képzés tartalmi és szervezeti fejlesztésének, az intézmények külső és belső minőségbiztosítása erősítésének, az oktatás és kutatás autonómiájának, a képzés és a tudományos élet sokszínűsége megőrzésének. Azonban a tervezet jelenlegi formájában erre nem nyújt garanciát. A vonatkozó részek kidolgozottsága nem megfelelő, hiányzik vagy a fenti célokkal pont ellentétes - fejtette ki véleményét a szövetség. A doktoranduszok továbbá sértőnek érzik, hogy a jogszabály-tervezetben nem jelennek meg helyzetük rendezésére adott javaslataik, mint például jogi státuszuk módosítása és a doktori ösztöndíjak jövedelembeli figyelembevétele gyermekvállalásnál. 
A DOSZ szerint a felsőoktatásnak kiemelt szerepe van az ország gazdasági és társadalmi megújításában, és elengedhetetlen, hogy a kormány kiemelt célként fogalmazza meg a modern és jól működő felsőoktatás megvalósulását. A 2010-ben megindult koncepcióalkotási, majd -szabályozási tevékenység kezdetén a doktoranduszok felajánlották segítségüket, és elküldték javaslataikat a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, az oktatási államtitkárság azonban nem vonta be a DOSZ-t. 
(Forrás: ma.hu) 
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2011. október 24. hétfő, 20:23  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Navracsics: fiatalok kellenek a közigazgatásba

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program filozófiája, hogy olyan fiatalok kerüljenek be a közigazgatás rendszerébe, akik magas szintű szakmai tudással rendelkeznek, és legalább egy idegen nyelvet magabiztosan beszélnek - mondta el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a 2013-as ösztöndíjprogram nyitórendezvényén. Az eseményen elhangzott: sosem volt még példa arra, hogy ennyi fiatal dolgozzon egy minisztériumban.

Bővebben...