FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Klebelsbergről nevezik el a szegedi Egyetemi Könyvtárat

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Pénteken, az Egyetem Napján tartandó szenátusi ülésen hivatalosan is bejelenti Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az Egyetemi Könyvtár nevének megváltoztatását.

Az Egyetem Napján tartandó névadó kapcsán hozott szenátusi határozat a következő:

„A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár nevet viselő egyetemi intézmény neve 2011. november 11-étől SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KLEBELSBERG KUNO KÖNYVTÁRA-ra változik. Rövid változatában a névhasználat ugyanezen időponttól kezdve: SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR.”

A szenátusi előterjesztés többek között a következőképpen indokol:
„Az Egyetemi Könyvtár névváltoztatásának legfőbb indító oka és egyben indoklása az, hogy Szegeden a mai napig nincs olyan jelentős intézmény az egyszerre hazafi és européer kultuszminiszter, Klebelsberg Kuno által talán legnagyobb figyelemmel támogatott területen, a tudomány s annak oktatására és művelésére leginkább hivatott a felsőoktatás és a tudományos kutatás területén, amely méltó emléket állítana nevének. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a Klebelsbergtől nagyon sokat, mai szellemi potenciálját és teljesítményét tekintve a legfőbb értéket, az egyetemet megkapó Szeged hálátlan lenne nagy támogatója és fejlesztője iránt. A város kétszer, 1926-ban és 1931-ben országgyűlési képviselőjévé választotta s az egyetem mellett a nemzeti emlékcsarnokot, a katolikus egyházmegyei székhelyet is neki köszönő Szeged 1930-ban díszpolgárává avatta. Az egyetem által adható legmagasabb elismerést, a díszdoktori diplomát is megkapta 1926-ban. Az is közismert, hogy Szegeden lakótelep is viseli nevét, újabban a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola dísztermét is róla nevezték el, szobra a Széchenyi téren a város lakóit s az idelátogatókat egyaránt emlékezteti a város nagy pártfogójára. Egyetemi és egyben könyvtári vonatkozású tény, hogy a Ferenc József Tudományegyetem központi orvoskari könyvtára is viselte a nevét (Orvoskari Klebelsberg Könyvtár), írja a szegedma.hu.

Meggyőződésünk, hogy Szegeden méltó emlékét az egyetem szerves részeként, ugyanakkor az egyetem keretében és szolgálatában önálló identitással is rendelkező, az országban és nemzetközileg is elismert intézmény, az Egyetemi Könyvtár őrizhetné a leginkább.”

Módosítás dátuma: 2011. november 16. szerda, 09:17  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Balog: az esélyteremtés az egyik legfontosabb feladat az ifjúságpolitikában
Az esélyteremtés az állam egyik legfontosabb feladata az ifjúságpolitikában - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Szegeden.
A miniszter a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében tartott szimpóziumon azt mondta, tisztázni kell, mivel tartozik a magyar állam a saját polgárainak, függetlenül attól, hogy valaki hol, milyen körülmények között született. Hozzátette: az állam feladata, hogy mindenkinek - azoknak is, akik helyzetüknél fogva ettől el vannak zárva - biztosítsa a lehetőséget a bölcsőtől kezdve egészen addig, amíg önmagáról és a családjáról tud gondoskodni.
Bővebben...