FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nehezíti az alapítványi iskolák működését a köznevelési törvény

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az új köznevelési törvényjavaslat megnehezíti az alapítványi iskolák működését, ezen pedig a módosító javaslatok sem segítenek - mondta Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnöke az MTI-nek. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár azonban úgy véli: a javaslatok többsége jó, melyeket be is tudnak fogadni, például az iskola fenntartására és az oktatási biztos jogaira vonatkozó módosításokat - közölte a Magyar Hírlap.

Horn György szerint az új köznevelési törvényjavaslat az alapítványi iskolákat nem lehetetleníti el, de megnehezíti a működésüket. Az elnök annak kapcsán, hogy az AME és a Független Pedagógiai Intézet Van másik iskola! címmel szakmai programot rendez pénteken és szombaton, úgy fogalmazott: az új jogszabályjavaslat "bizonyos értelemben kiszorítja az alapítványi szférát azzal, hogy a járási állami iskolarendszer mellé csak az egyháziakat rendeli, és nem definiálja (…) a szektorsemlegesség elvét". 
Szeretnék elérni, hogy az alapítványi iskolák megkapják az alapnormát, illetve az egyházi iskolákkal azonos mértékű támogatásban részesüljenek - mutatott rá. 
Véleménye szerint nem egységes, központi állami iskolarendszerre van szükség, hanem "nagyon színes, nagyon változatos rendszerre, ahol az államnak feladatai vannak (…) esélyt kell teremtenie, és nem diktálnia".
Komoly problémának nevezte, hogy a magyar iskolarendszer "erősen szelektál, ugyanakkor ez a törvényjavaslat erősíti a szelekciót, kasztosít", és kizárja a nemzeti alaptantervből a szakiskolákat. 
Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon még mindig kevesebb az egyetemista, mint az európai átlag, még mindig kevesebben érettségiznek és kevesebben beszélnek idegen nyelveket is. 
Mint mondta, nem akarják, hogy egyedi politikai döntésektől függjön az alapítványi iskolák működése. Magyarországon 244 ezer gyerek jár alapítványi iskolába - tette hozzá. 
Szólt arról is, hogy "az alapítványi szférában van a legtöbb hátránykompenzáló és alternatív iskola", amelyek létét szerinte bürokratikus akadályokkal megnehezítették. 
Annak a véleményének is hangot adott, hogy ezt a törvényjavaslatot "nem lenne szabad megszavazni, és javítani sem nagyon lehet". Ez abból is látszik, hogy több mint 300 módosító indítvány érkezett a jogszabályjavaslathoz - mondta az elnök az MTI-nek. 
A Magyar Hírlap információi szerint a törvényjavaslathoz összesen 332 módosító indítvány érkezett, melyek között szerepel, hogy kis létszámú iskolai osztály helyett az óvodában fejlesszék a nem iskolaérett gyerekeket, az óvoda csak négyéves kortól legyen kötelező, az életpályamodell pedig legyen külön jogszabály. 
Gloviczki Zoltán a napilapnak hangsúlyozta: számos javaslatot be tudnak fogadni a módosítók közül; a befogadható változtatások egyik legfontosabbika az iskolák fenntartásra vonatkozik. Gloviczki Zoltán elmondta: javasolni fogják, hogy a kétezer főnél kevesebb lakosú települések is visszavehessék az államtól az iskoláikat, továbbá várhatóan visszaemelik a törvénybe az oktatási jogok biztosának jogosítványait, és el tudják fogadni azt is, hogy a "gyenge" helyett maradjon a kettes osztályzat "elégséges" elnevezése. 
(Forrás: MTI, magyarhirlap.hu)

Módosítás dátuma: 2011. november 28. hétfő, 19:21  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

X. Fidelitas Tisztújító Kongresszus, Debrecen - az MTI beszámolója

Véget ért a Fidelitas eddigi egyik legszínvonalasabb rendezvénye, a X. Tisztújító Kongresszus Debrecenben, melyen a küldöttek ismét Ágh Pétert választották meg a szervezet elnökévé. A résztvevőket Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetben köszöntötte, a kongresszuson felszólalt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, a Fidelitas korábbi elnöke, Kubatov Gábor, a Fidesz országos pártigazgatója, Nyitrai Zsolt államtitkár, Cser-Palkovics András és Schmidt Csaba polgármesterek, Mihalovics Péter miniszteri biztos valamint Dömötör Csaba YEPP elnök is. Az MTI híreiből készült összefoglalót ajánljuk figyelmetekbe.

 

Bővebben...