FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Megkezdődött a felsőoktatási törvény általános vitája

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter expozéjával megkezdődött november 30-án az új felsőoktatási törvény vitája a parlamentben. Magyar állami ösztöndíjjal, részösztöndíjjal, és önköltséges formában folytathatják a jövőben tanulmányaikat a felsőoktatási hallgatók - ismertette a javaslat egy részletét a miniszter. A tárcavezető expozéjában szólt arról is, hogy a beiratkozás előtt a kormány által kidolgozott feltételekkel hallgatói szerződést kell majd kötni.

Réthelyi Miklós kiemelte a pedagógusképzés átszervezését, és a törvény elfogadása utáni fontos feladatnak nevezte a képzések áttekintését, a bolognai rendszert ugyanis "nagy sietséggel vezették be". Beszélt arról is, hogy 1990 előtt a középiskolát végzett hallgatóknak csak kis százaléka folytatta tanulmányait a felsőoktatásban, ezt követően azonban megháromszorozódott a hallgatók száma, új időszakot elindítva a magyar felsőoktatás életében. Ma már egyszerre kell figyelni a minőségi és a tömegoktatásra - hangsúlyozta.

Hiller szerint nem lehet várni a részletekkel
"Példátlan, hogy néhány hónappal a jelentkezés határideje előtt a leendő felvételizőknek fogalmuk sincs, hogy melyik intézmény melyik szakjára jelentkezve mennyit kell majd fizetniük, milyen mértékben pályázhatnak államilag finanszírozott helyekre. Arra hivatkoznak, hogy majd január közepén vagy második felében megtudják a hallgatójelöltek a részleteket" - mondta Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter arról, hogy a felvételi tájékoztatóban a felsőoktatási törvény változásai miatt a hivatalos felvételi tájékoztatóban sem a térítések összege, sem az államilag támogatott hallgatók által kötendő szerződés feltételei nem szerepelnek majd. Szerinte a jelentkezési határidőt (február közepe) nem lehet elcsúsztatni, mert akkor a teljes 2012-es felvételi veszélybe kerül.

Esztergomról és a köznevelési törvényről is vitáznak
A felsőokttaási törvényen kívül tárgyalja továbbá az Országgyűlés az Esztergom egyes intézményeinek állami átvételéről szóló kormánypárti előterjesztést, de emellett sor kerülhet a köznevelési törvényhez benyújtott több mint háromszáz módosító javaslat ismertetésére is. Mivel utóbbiról este kezdenek tárgyalni a politikusok, várhatóan éjszakába nyúlik a javaslat. 
(Forrás. MTI, Index, eduline.hu)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés