FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

800 millió euróval segítik a pályakezdő kutatókat

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) összesen 800 millió eurós uniós támogatásban részesít 536 pályakezdő kutatót - jelentette be szeptember 10-én a szervezet.

Az ösztöndíj esetenként a kétmillió eurót is elérheti, ami alkalmat teremt a legígéretesebb tehetségek számára, hogy megvalósítsák elképzeléseiket az úttörő jellegű tudományos kutatások terén - áll a tanács közleményében, amely kiemeli, hogy ez az EKT eddigi legnagyobb hasonló ösztöndíjprogramja.
A kiválasztott projektek a témák széles skáláját ölelik fel, a földközi-tengeri térségbeli megújulóenergia-együttműködés társadalmi hatásaitól a lézeres hallókészülékeken át, az épületekben alkalmazandó optikai távérzékelési technológiákig - ismerteti közleményében az EKT.
"A legfontosabb európai prioritások közé tartozik, hogy forrásokat biztosítsunk a világszínvonalú felderítő kutatásokhoz és a tudósok következő generációjának támogatásához. Öt év alatt világszerte fogalommá vált az EKT-ösztöndíj, amelynek segítségével Európában tarthatjuk és Európába hívhatjuk a kiválók közül is a legkiválóbbakat" - nyilatkozott az ösztöndíjprogrammal kapcsolatban Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos.
Az EKT arról is beszámol, hogy az idén hatodával többen, több mint 4.700-an pályáztak az ösztöndíjra, a legtöbben műszaki és természettudományos szakterületről. Az Európai Kutatási Tanácsot 2007-ben hozta létre az Európai Unió.
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Bertan Judit a köznevelési államtitkár, a felsőoktatásira várni kell

Az Emberi Erőforrások Minisztériumával a kormány a jólétet és a testi-lelki egyensúly erősítését közvetlenül érintő területeket együttesen szeretné irányítani - mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Fontosnak tartja a család és a közszolgálat területén az életpályák megerősítését. "Újragondoltuk a minisztérium szerkezetét, melyben fontos a kereszténydemokrata karakter, ezért a frakcióban több államtitkár is a KDNP-ből származik" - foglalta össze az államtitkárjelölteket bemutató június 10-ei sajtótájékoztatón.

Bővebben...