FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Bemutatták az új helyettes államtitkárt és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ igazgatóját

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Maruzsa Zoltán, az ELTE oktatója lesz 2012. szeptember 15-étől az új felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár – jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken Budapesten.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának 35 éves adjunktusa, az Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék oktatója Kis Norbertet követi a helyettes államtitkári székben, aki a közigazgatási tárcánál kapott új feladatot.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: nagy kihívásnak tartja a feladatot, és megtisztelőnek nevezte a felkérést. A felsőoktatás komoly átalakítás közepén tart, a törvény és a területre vonatkozó rendeletek többségének megalkotása egy új, a versenyképességet és a minőséget szolgáló jó irányt jelölt ki.

Fotó: Botár Gergely

A közeljövő feladatai közül a szerkezetátalakítást, a tanárképzés átalakítását emelte ki, és fontosnak tartotta az intézményekkel, valamint a Magyar Rektori Konferenciával való együttműködést.

Hoffmann Rózsa az Magyar Rektori Konferencia felsőoktatás finanszírozására vonatkozó javaslatcsomagjáról azt mondta: ismerik a kezdeményezéseket, feldolgozásuk folyamatban van. Egy-két hétre szükség van ahhoz, hogy érdemben tudjanak válaszolni.

Az államtitkár tájékoztatása szerint folyamatban van a felsőoktatás finanszírozását rendező, és a minőségi követelményeket, a kiválóságprogramot is tartalmazó jogszabálycsomag kidolgozása. Hozzátette: a rektori konferenciával a jövő héten tárgyal majd ezekről a kérdésekről.

fotó: Botár Gergely

Hoffmann Rózsa bemutatta a sajtó képviselőinek a köznevelési intézmények állami fenntartásáért és működéséért felelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnökét, Marekné Pintér Arankát is.

Mint mondta: olyan horderejű átalakulásról van szó, amely nagyságrendjében a klebelsbergi intézkedésekhez hasonló, és azon dolgoznak, hogy eredményességében is hasonló legyen.

Marekné Pintér Aranka az állami feladatellátás legfontosabb céljaként az oktatás világában az egyenlő hozzáférés biztosítását, a valódi esélyegyenlőség megteremtését nevezte meg.

Úgy fogalmazott: az állam segítő kezet nyújt az elmúlt húsz év során nehéz körülmények közé jutott önkormányzatoknak. A megbízott elnök határozottan cáfolta azt, a sajtóban többször megjelent feltételezést, hogy a kisiskolákat be szeretnék zárni. Mint mondta, ennek épp az ellenkezője igaz, hiszen az új köznevelési törvény szerint már nyolc tanulóval minden településen indulhat alsó tagozaton az oktatás, az állam biztosítja a feltételeket, és az önkormányzatok a 198 tankerületben együttműködnek az állammal.

A feladatok ütemezéséről szólva kifejtette: november elsejétől az önkormányzati együttműködések keretében áttekintik, hogy az egyes telephelyek miként kerülnek át a központhoz.

Az átalakítás csaknem 3 ezer intézményt, 1,2 millió tanulót és 120 ezer pedagógust érint.

(MTI, Oktatásért Felelős Államtitkárság)

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 14. péntek, 22:51  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés