FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Parragh: "Gazdaságközelivé kell tenni a szakképzést"

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A szak- és a felnőttképzés Magyarország jövőjének meghatározója - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára augusztus 29-én, a Dunaújvárosi Főiskolán, az Országos szak- és felnőttképzési tanévnyitó értekezleten. Az eseményen Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is tartott előadást.

Czomba Sándor államtitkár fontos dátumnak nevezte szeptember 1-jét, hiszen minden szakmában elindul a nyolc általános iskolai osztályra épülő hároméves szakképzés, mint mondta: a „vállalkozásoknak részt kell venniük a képzésben, mert az nélkülük nem lehet eredményes”.
A tanévnyitón Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár a gyakorlatorientált oktatás fontosságát hangsúlyozta, példaként említve a tanárképzésben történt módosítást: a 20-40 órás gyakorlati idő helyett ugyanis egy év vár a hallgatókra.
Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy profiltisztítást hajtanak végre a felsőfokú szakképzésben, és egyúttal bezárul az a kiskapu, amely eddig lehetővé tette a megkövetelt pontszámokon alapuló felsőoktatási felvételi eljárás megkerülését, ugródeszkának használva a felsőfokú szakképzést – amely már több mint 30 szakterületre terjed ki, és országosan 5500 fő kapcsolódott be a felsőfokú szakképzésbe.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: „gazdaságközelivé kell tenni a képzést, mert a felhasználó maga a gazdaság”.
Az elnök az eredmények között említette, hogy 48 szakmában már 2011-ben elindult a duális képzés, 50 százalékkal nőtt a gyakorlati idő, elkészült az új OKJ-rendszer és elindul az új OKJ-ra épülő kerettantervi szisztéma, valamint a technikusképzés megújítását szolgáló ágazati képzés és a leszakadó rétegeknek esélyt nyújtó Híd Program. Parragh László arra is felhívta a figyelmet, hogy rengeteg feladat van még hátra, hiszen a szakiskolák kapacitáskihasználása 50 százalék alatti, a szakiskolások egyharmada lemorzsolódik, a diákok többségének pedig nincs tanulószerződése.
(Forrás: MTI, infodunaujvaros.hu, Edupress)
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2013. szeptember 02. hétfő, 20:05  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Szegeden fiatalokkal konzultál Mihalovics Péter miniszteri biztos

„Csak a fiatalokkal együttműködve lehet olyan országot építeni, amely valódi jövőképet nyújt számukra, ezért az ifjúság ügyét ezentúl stratégiai területként kell kezelni” – vallja Mihalovics Péter miniszteri biztos, aki párbeszédre hívta az érintett korcsoportot képviselő szervezeteket és civileket. Csütörtökön délelőtt a megyeházán ismertette velük az Új Nemzedék Jövőjéért programot, és mint portálunknak elmondta, számít a résztvevők építő jellegű javaslataira, ötleteire.

Bővebben...