FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Akár 150 ezres fizetéscsökkentéssel is járhatott az átállás

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Rosszul jártak azok a mesterpedagógusok, akik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnő pedagógiai intézeteiben dolgoztak, és nem kérték időben az áthelyezésüket - olvasható az mno.hu-n. Mint írják: az intézetek feladatait április 1-jétől az Oktatási Hivatalhoz (OH) rendelték, az átvett kollégák pedig kormány-tisztviselői jogviszonyban folytathatták munkájukat. A kényszerű váltás egyeseknél havi 120–150 ezres fizetéscsökkenéssel járt.

Jelentősen csökkent a pedagógiai intézetekben dolgozó munkavállalók egy részének fizetése – hívta fel a figyelmet Dúró Dóra. A jobbikos országgyűlési képviselő értesülése szerint az intézetek munkavállalóit március 5-én arról értesítette a Klik, hogy vagy fel kell mondaniuk önként 2015. március 31-ével, és végkielégítést kapnak, vagy maradnak, és április 1-jétől kormánytisztviselővé minősítik át őket.
Az ellenzéki képviselőnek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolt. Szerinte az átvett dolgozók közalkalmazotti jogviszonya azért alakult át, mert az OH állományában az alapfeladatok ellátása esetén a kormánytisztviselő foglalkoztatási forma az előírt. A jogállásváltozást amúgy a közalkalmazotti törvény szabályozza.

Rétvári Bence rámutatott, hogy a pedagógiai-szakmai szolgáltatások nyújtásában a Klik mellett az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet (OFI) is részt vett korábban, sőt bizonyos feladatokat eddig is az OH látott el. Kiemelte továbbá, hogy a feladatellátásban érintetteket előzetesen, idejében tájékoztatták, hogy a törvény alapján milyen változás várható. Emellett minden olyan szakértő, aki jelezte, hogy pedagógusként szeretné folytatni a pályát, lehetőséget kapott a Klik-en belüli áthelyezésre, vagyis az OH-hoz kerülés nem volt sem kötelező, sem automatikus – rögzítette.

Az Oktatási Hivatal azt közölte az mno.hu-val, hogy a háttérintézmények profiltisztítása során összesen 169 főt vettek át, akikre ugyanazon feltételek érvényesek, mint minden más kormánytisztviselőre, ideértve többek között a bérezés és az összeférhetetlenség szabályait. Az átszervezés célja, hogy országos hatáskörrel garantálják a klasszikus pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat – tették hozzá.

(Forrás: mno.hu)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés