FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A meglévő infrastruktúrára építik az atomenergetikai képzést

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az atomenergetikai szakemberek magyarországi képzéséhez nincs szükség új intézményre, új szakok létrehozására, ehelyett a meglévő infrastruktúrák kapacitását kell megnövelni, még több fiatalt kell bevonni a rendszerbe - nyilatkozta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a moszkvai Atomexpo rendezvényen június 2-án az MTI-nek azt követően, hogy részt vett a nemzeti atomenergetikai programokhoz kötődő humánerőforrás képzés témában tartott kerekasztal beszélgetésen.

A kormánybiztos hangsúlyozta, a magyarországi szakemberképzésnek nem csak az atomerőmű majdani üzemeltetésére kell felkészülnie, hanem tekintettel kell lennie az objektum építésében részt vevő cégekre is, és segítenie kell a hatóságokat abban, hogy megfelelő számú szakemberrel rendelkezzenek az engedélyezési munkák elvégzéséhez.

Aszódi Attila hangsúlyozta: Magyarországon az atomenergetikai szakemberek képzéséhez az infrastruktúra és a tapasztalat adott, a laboratóriumok, oktatók, egyetemi szakok, középiskolai képzések megvannak, de "fordulatszám növelésre van szükség" ahhoz, hogy feladatukat el tudják látni.

A kormánybiztos elmondta, hogy kormányzati anyagot készítenek elő, amely részleteiben is taglalja az oktatási feladatokat. A képzésben koncentrálnak a régióra, azt szeretnék, ha az erőmű majdani üzemeltetői a térségből kerülnének ki, szükség van a potenciális beszállítók képzésére, ezen túlmenően terveznek egy kutatási programot is az egyetemek, kutatóintézetek bevonásával - tette hozzá.

Az orosz partner képzésben játszott szerepével kapcsolatban a kormánybiztos elmondta: költséghatékony megoldást keresnek, azokat az oktatókat, instruktorokat szeretnék Oroszországban kiképeztetni, akik majd Magyarországon készítik fel a személyzetet. Aszódi Attila kiemelte, hogy kis létszámban küldenek Oroszországba egyetemi képzésre szakembereket, főleg azokat, akik Magyarországon már műszaki szakon sikeresen elvégezték a BSc-képzést.

(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2015. június 04. csütörtök, 21:56  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Cseresnyés Péter: a fiatalok jó szakmáért küzdjenek

A jó képességű fiatalok ne rossz diplomáért, hanem jó szakmáért küzdjenek az iskolapadokban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára november 23-án A munkaerőpiac fejlesztési lehetőségei Székesfehérváron címmel rendezett szakmai konferencián. Cseresnyés Péter a város önkormányzata, a Fehérvár Anno és Ma Szociális Szövetkezet, valamint a Fejér Megyei CIC (civil információs centrum) rendezvényén kiemelte: az iparilag fejlett városokban, mint Székesfehérvár, nagyon komoly gondot okoz a munkaerőhiány, a jövő ennek megoldásán múlik. Úgy vélte, a probléma kezelésének elsődleges bázisa a szakképzés átalakítása és a hazai munkaerőpiac minőségi igényeihez igazítása.

Bővebben...