FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Összeolvad a Neptun és az ETR Egységes tanulmányi rendszer jön létre a felsőoktatásban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Egyesül a két nagy felsőoktatási tanulmányi rendszer, a Neptun és az ETR. A cél egy egységes intézményi oktatási infrastruktúra, amely magában foglalja az eddig egymás mellett futó fejlesztéseket, ötvözve az eddig használt rendszerek előnyeit annak érdekében, hogy a tanintézmények oktatói és hallgatói országosan és egységesen magasabb színvonalú, komplexebb, továbbá átjárható szolgáltatásokat kaphassanak. Az egységesítést követően sor kerülhet számos olyan, mostantól mindenki számára elérhető, új funkció egységes bevezetésére és országos felhasználására, mint például a tananyagszerkesztő (LCMS) és -lejátszó (LMS) rendszer és az ezt is támogató kooperációs rendszerek.

Lezárult az SDA Informatikai Zrt. és a Dexter Informatikai és Tanácsadó Kft. között az a kétéves egyeztetési folyamat, amelynek eredményeként összeolvad a két nagy felsőoktatási tanulmányi rendszer, a Neptun és az ETR. Az összevonással létrejövő egységes felsőoktatási tanulmányi infrastruktúra szélesebb körű és magasabb színvonalú szolgáltatásokat valósít meg, egyúttal költségtakarékosabb fenntartást és fejlesztést tesz elérhetővé az intézmények, valamint dolgozóik és hallgatóik számára.

„Már 2002-ben felmerült, hogy a két cég ne egymással párhuzamosan, hanem közösen együttműködve fejlesszen egy felsőoktatási alapinfrastruktúrát. Sokáig azonban ez csak elképzelés maradt, mígnem két évvel ezelőtt megkezdtük a konkrét egyeztetéseket. A mostani megállapodás nagyon hosszú tárgyalási időszakot zárt le sikeresen, és példával szolgálhat mások számára is, mivel az intézményi dolgozók és a hallgatók – rajtuk keresztül pedig a szülők és a családok – érdekei és visszajelzései is testet öltöttek a rendszerek fúziójával, tehát a két cégnek széles társadalmi réteget érintő kérdésben sikerült pozitív eredményt elérnie” – tájékoztatott Fauszt Zoltán, az SDA Informatikai Zrt. tulajdonosának képviselője.

„Mostantól, azaz a rendszerek összevonását követően, az ETR-rendszer értékes funkcionalitásait a továbbiakban a Neptunba integráljuk, a két rendszerből egységes rendszert hozunk létre. Ezzel Európában a legnagyobb és a legkomplexebb oktatási rendszert valósítjuk meg. A megállapodás eredményeképpen azoknak az intézményeknek, amelyek a jelenlegi ETR-verziót használják, lehetőségük lesz – változatlan szerződéses feltételek mellett – legkésőbb 2017 nyaráig használni azt. A jelenlegi ETR-verziót használó összes intézménynek az egységes rendszerre való folyamatos és zökkenőmentes áttérése várhatóan húsz hónapot vesz majd igénybe” – mondta el Rós László, a Dexter Informatikai Kft. vezetője.

Bővülnek a fejlesztési és a felhasználási lehetőségek
Az oktatási intézmények hatékonyságát, színvonalát nagyban befolyásolja, hogy milyen sokoldalú informatikai infrastruktúrát használnak. Az egyre korszerűbb képzések érdekében egyre komplexebb informatikai háttér biztosítása szükséges. Hosszú távon két párhuzamosan fejlesztett és egymással együttműködni nem képes rendszer nemzeti szinten hátráltatta volna az ágazat fejlődését, és ezáltal az intézmények, dolgozóik és hallgatóik jogos érdekei sérülhettek volna.

„Felhasználva azt, amit a Neptun és az ETR elért, most lehetőség lesz az úgynevezett finomhangolásra, hiszen mindazok a fejlesztések, amelyeket a két cég eddig egymással párhuzamosan végzett, most egyazon platformot fogják támogatni, elősegítve az intézmények, a képzések szintjén történő együttműködését, valamint az intézmények közötti átjárhatóságot, továbbá az új és meglévő funkcionalitások elterjedését” – hangsúlyozta Fehér István, az SDA Informatikai Zrt. vezérigazgatója. „A hallgatók és az intézményi felhasználók mindebből annyit érzékelnek majd, hogy színvonalasabb, sokoldalúbb szolgáltatásokat kapnak” – tette hozzá a szakember.

(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2015. november 10. kedd, 22:44  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Vegyél részt a strukturált párbeszéd második körében! Válaszolj az online kérdőívre!

Te melyik EU-val szomszédos ország (Magyarország több határa is EU-s külső határ) fiataljaival működnél/működtél együtt? Milyen tapasztalataid vannak? Szembesültél-e akadályokkal? Mondd el nekünk és vedd ki a részed a kérdést érintő javaslatok megfogalmazásában (vízum, pályázati lehetőségek stb.)!
Töltsd ki 2011. augusztus 1-ig az online kérdőívet, hogy a te véleményed is hangot kapjon a téged és a fiatalokat érintő döntésekben: http://ikkor.eu/?q=strukturalt-parbeszed-kerdoiv

Bővebben...