FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Több ösztöndíjat kaphatnak a hiányszakmát tanulók

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A hatályba lépett Tessedik Sámuel Agárszakképzési Koncepció több pontjának megvalósítása elkezdődött, a gyakorlati tudnivalókról és a térségi finomhangolásáról tárgyal a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az általa fenntartott szakiskolákkal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságaival - írja a hirado.hu. A képzések jobban igazodnak majd a munkahelyi elvárásokhoz is, ez pedig hozzájárulhat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megerősítéséhez is. Akár harmincezer forint ösztöndíjat is kaphatnak havonta azok a diákok, akik hajlandók hiányszakmát tanulni.

A kormány még áprilisban fogadta el a Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepciót, hogy segítségével megerősítsék az agrárium területén a duális képzést, és a tanulók valódi gyakorlati tudással kerüljenek a munkaerőpiacra.

Egy 2011-es felmérés szerint a magyarországi gazdálkodók szakmai tudás és gyakorlati ismeretek szintjén is a 19. helyet foglalják el az EU akkori, 27 tagállama közül, ez a különbség pedig komoly versenyhátrány. A Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepció erre a problémára is megoldást kínál, hiszen a szakképzési törvény módosítása miatt lehetővé vált, hogy a második szakmáját szinte bárki ingyenesen megszerezhesse. A kormány döntése értelmében tízről húszra emelkedik a hiány-szakképesítések száma – ebből három-négy kapcsolódik az agráriumhoz. Aki ezek egyikét tanulja, tíz- és harmincezer forint közötti összeget is kaphat ösztöndíjként havonta.

(Forrás: hirado.hu)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés