FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Harmadára csökkenhetnek a pedagógusok terhei

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Köznevelési Kerekasztal alakul a Felsőoktatási Kerekasztal mintájára, amelyen a köznevelés aktuális kérdéseit tekintik majd át – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere január 23-án Budapesten, miután a Nemzeti Pedagógus Karral és szakmai szervezetekkel tárgyalt. Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár közölte: az egyeztetésen konszenzus jött létre, így egyharmadára csökkenhetnek a pedagógusok adminisztrációs terhei.

Balog Zoltán kiemelte: hónapok óta folyik a munka a köznevelési rendszer átalakítása érdekében. Két teljes év van az intézményfenntartó rendszer mögött, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) 122 ezer alkalmazottja van, a szervezet nem működhet belső korrekciók nélkül. Hozzátette: a vonatkozó miniszteri rendeletmódosítást jövő héten írja majd alá. Összegzése szerint jobb színvonalú, versenyképes képzettséget nyújtó oktatást szeretnének, amely kapcsolódik a magyar oktatás hagyományaihoz is. Megjegyezte: tudták, hogy az átalakítás a pedagógusokra nagyobb munkaterhet ró és többletfeladatokat ad, ezért gondolták, hogy ezt jelentős béremeléssel együtt lehet csak megtenni.

A megkezdett béremelést folytatják, utolsó üteme 2017 szeptemberében lesz. Az intézkedés eddig plusz 200 milliárd forintot jelentett, idén is folytatódik, és újabb 34 milliárdot fordítanak erre – jegyezte meg. Kitért az ingyenes tankönyvprogramra is, és jelezte: 2020-ra az 1–8. évfolyamon senkinek nem kell majd fizetni a könyvekért.

Megerősítették továbbá a gyermekétkeztetést, napi háromszori étkezést finanszíroznak 318 ezer bölcsődés és óvodás és további 250 ezer iskolás gyermek esetében. Nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma, és elindítottak egy ösztöndíjprogramot is, amelyre több mint 500-an pályáztak – sorolta Balog Zoltán.

Az Oktatási Hivatal – amelyet érint a bürokráciacsökkentő csomag – jövőjéről azt mondta: nem szűnik meg egyetlen olyan funkció sem, amelyre a köznevelésnek szüksége van. A változásokból pedig a tanároknak és a diákoknak semmit nem szabad érezniük – rögzítette.

Vizsgálják a terheket

Czunyiné Bertalan Judit kiemelte: a tanfelügyeleti, értékelési és minősítési terheket egyaránt felülvizsgálták, illetve felülvizsgálják. A pedagógus kar szakmai tagozatai, a szakértők és a szakszervezetek javaslatai alapján csökkenthető közel harmadára az adminisztráció. Abban is konszenzusra jutottak, hogy nem két, hanem ötévente kell az értékelési folyamatot elvégezni az intézményeknél, illetve a pedagógusoknál. Akik tavaly vagy idén átesnek minősítési eljáráson, azoknak nem kell tanfelügyeleti látogatásra készülni, ezen látogatások száma is harmadára csökkenhet – mondta. Jövő évre vonatkozóan további eljárásrendi, informatikai egyszerűsítésekre kell számítani – fűzte hozzá a köznevelésért felelős államtitkár.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke jelezte: gyakorlati tapasztalatokkal igyekeznek segíteni az ágazat átalakítását. Javaslatokat kívánnak tenni az intézményfenntartó központtal összefüggésben is, hogy milyen módon lehetne javítani a működését. Szerinte van remény arra, hogy a Klik működését jobbá tegyék.

Kitért arra is: a nyugdíjba vonuló pedagógusok álláshelyének betöltése jelenleg nem megoldott, ezen is szeretnének változtatni. Szorgalmazta a tananyagtartalom felülvizsgálatát, többek között annak áttekintését, hogy milyen arányban szerepeljen a tananyagban a kompetenciafejlesztése, illetve hogyan jelenjenek meg a munkaerő-piaci elvárások. Ha ezt elvégzik, akkor van lehetőség akár a diákok óraszámának csökkentésére is – mutatott rá.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár azt mondta: a tanárképzésben végrehajtott átalakítás sikertörténet, 9800-ról tavaly 14 800-ra nőtt a jelentkezők száma. Hamarosan kibővül a Nemzeti Kiválóság Program, amelyet a kutatótanárokra, a pedagógusokra is szeretnének kiterjeszteni.

(Forrás: MTI)

(Fotó: MTI/Marjai János)

Módosítás dátuma: 2016. január 26. kedd, 11:24  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés