FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Díjazták az OKTV legjobbjait

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő A 11-13. évfolyamosok számára meghirdetett Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjátadó ünnepségét május 27-én, pénteken tartották. A 27 tantárgyból 38 kategóriában zajló versenyen 112 fő ért el dobogós helyezést, és vehette át jutalmát a felkészítő tanárokkal együtt a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Az ünnepség keretei között adták át a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott "Ifjú Geográfus" és a Graphisoft SE által felajánlott díjakat.

Ahogy Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal (OH) közoktatás-szakmai elnökhelyettese az ünnepségnek hatodik alkalommal otthont adó Móricz Gimnázium falai között elmondta, a minisztérium, valamint az OH által közösen meghirdetett versenyre idén összesen 35.898 jelentkezést adtak le, ami 26 542 indulót jelentett, mivel egy tanuló több kategóriában is nevezhetett. Az elnökhelyettes hozzátette, a legnépszerűbb tantárgy idén az angol nyelv volt, amelyre összesen 5.880 tanuló nevezett. Ezt követi a sorban a biológia tantárgy 5.627, majd a matematika 5.370 versenyzővel. Háromezernél többen indultak még történelemből és informatikából, kétezernél nagyobb volt a jelentkezők létszáma németből és fizikából, illetve több mint ezer diák versenyzett kémiából és magyar irodalomból.
Pósfai Péter a magyar közoktatás előnyeként említette meg az ünnepségen, hogy minden évfolyamot átfogó versenyrendszert tudhat magáénak, amelynek fontos eleme az OKTV. Hoffman Rózsa oktatásért felelős államtitkár pedig a diákok figyelmét hívta fel arra, hogy nagyon sok jeles tudós pályája indult OKTV-helyezéssel. Emellett hangsúlyozta, a szellem emberét az különbözteti meg a többiektől, hogy számára a munka és a szórakozás nem válik el, hiszen ha néha gyötrelemmel is, de örömmel tanul, és dolgozik azon, ami fontos számára. Az államtitkár beszédében megköszönte a szülők támogatását, illetve a felkészítő tanárok áldozatos munkáját is. "A középiskolai tanári munka megkoronázása, ha a diák OKTV-helyezett, a pedagógus legnagyobb sikere, amikor diákja már felülmúlja őt" - mondta.
Ezt követően a Móricz Zsigmond Gimnázium tanulóinak műsorszámaival színesített ünnepség legfontosabb momentumaként Hoffman Rózsa átadta az okleveleket a győztes tanulóknak. Bár a díjátadón a kategóriák első három helyezettje jelent meg, az első harmincba bekerült tanulók mindannyian többletpontot kapnak a felsőoktatási felvételi eljárás során.
A 2010/2011-es OKTV-n egyébként a 658 versenyző középiskolából 225 intézmény diákja ért el 1-30. helyezést a döntőben, illetve 62 iskola tanulói állhattak fel a képzeletbeli dobogó valamelyik fokára. Utóbbit akad, aki duplán is átélhette: Béres Bertold, Kalina Kende, Kertai Nóra, Krutzler Helga és Marussy Kristóf két kategóriában is bekerült az első három helyezett közé. Ők egyébként a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és a fővárosi Szent István Gimnázium tanulói. A legtöbb diákot, 490 tanulót a Fazekas nevezte, és ennek az iskolának a versenyzői kerültek be legnagyobb számban az első ötvenbe, illetve értek el dobogós helyezést. Több díjat elhozott még a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, illetve az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium is.
Az ünnepségen nem csak a diákok, hanem a felkészítő tanárok munkáját is elismerték: kategóriánként egy-egy pedagógust emeltek ki. Továbbá 22 matematika és 3 informatika tanár kapta meg a Graphisoft-díjat, amelyet azok érdemeltek ki, akiknek diákjai az Arany Dániel versenyen és az OKTV-n is előkelő helyezést értek el. Várkonyi Viktor, a Graphisoft SE vezérigazgatója hangsúlyozta, fontos elismerni a középiskolai tanárok munkáját, hiszen az alapokat tőlük kapják a nebulók. A földrajz OKTV első három helyezettje különleges kitüntetésben részesült, hiszen Makádi Marianntól, a Magyar Földrajzi Társaság munkatársától átvehették az "Ifjú Geográfus" díjat.
A díjazott diákok, illetve tanáraik az ünnepély végén, hagyományteremtő módon regisztrálhattak az most induló OKTV-Klubba.
(Forrás: Oktatási Hivatal)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Negyedszázad - Magyar Ifjúság 2012 kötetbemutató a Corvin téren

Az Ifjúságszakmai Társaság a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével mutatja be a rendszerváltás óta felvett ifjúságkutatási adatokat feldolgozó Negyedszázad – Magyar Ifjúság 2012 című kötetét. A kötet a fiatalok élethelyzetének illetve életmódjának időbeli változásait követi, az elmúlt 25 év tendenciáit és jellegzetességeit összegezve. A tanulmány a hazai nagymintás ifjúságkutatások eredményeit nemzetközi trendekbe ágyazva is értelmezi, ezzel támpontokat nyújtva a jövőre vonatkozó kutatásokhoz-fejlesztésekhez. 

Helyszín: Nemzeti Művelődési Intézet,  Budapest, I. ker. Corvin tér 8. 

Időpont: 2016. május 3. (kedd), 10:00 óra.

Bővebben...