FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése

Felsőoktatási képzési központ jön létre Ózdon

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

  Együttműködési szerződést írt alá május 4-én a Miskolci Egyetem és Ózd Város Önkormányzata. A megállapodás tárgya egy közösségi felsőoktatási képzési központ (a továbbiakban KFKK) létrehozása a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény és a részleteket szabályozó kormányrendelet rendelkezései alapján.

  A felsőoktatási stratégia a központok létrehozását elsősorban a hátrányos helyzetben lévő térségekben képzeli el, ahol a felsőoktatási intézmények nagyobb távolsága miatt nehézségekbe ütközik a részvétel a felsőfokú oktatásban. Ezekben a térségekben a felsőoktatásnak és a felsőoktatási képzőhelyek létesítésének fokozott népességmegtartó és gazdaságélénkítő hatása lehet.

  Országosan hat KFKK létesítését tervezi a kormány, ezek közül kettő Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érinti, Sátoraljaújhely és Ózd városát, ahol a Miskolci Egyetemmel közösen valósul meg ez az elképzelés. Mindkét város önkormányzatával folytak tárgyalások arra vonatkozóan, hogy a Miskolci Egyetem – a kormányzati szándék szerint – a KFKK keretében indítson képzéseket.

  A Miskolci Egyetem, Ózd Város Önkormányzata és három ózdi nagyfoglalkoztató – a GE Hungary ózdi gyára, a Johnson Electric Hungary Kft. és az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. – már 2014. április 3-án aláírt egy együttműködési megállapodást, amelynek keretében vállalták, hogy egy InfóPONT létrehozásával bemutatják az ózdi és az Ózd környéki fiataloknak az egyetem képzési rendszerét, programjait, valamint a partnercégek adatait, szakmai gyakorlati lehetőségeit, állásajánlatait. E megállapodás szerves része, hogy a partnercégek az egyetem oktatási tevékenységét gyakorlati képzések, bemutatók szervezésével segítik. A 2015. október 16-ai – az egyetem és az önkormányzat közötti – találkozó során körvonalazódtak az ózdi felsőoktatás megteremtésének és egy közösségi felsőoktatási képzési központ indításának stratégiai lehetőségei.

  Az egyetem 2015. december 2-án és 10-én a középiskolások számára rendezett fórumon mutatta be karait, a különböző szakokat, külön kiemelve a duális képzés lehetőségeit, előnyeit, majd 2016. január 26-án az önkormányzat szervezésében találkoztak az egyetem és a munkaerőpiac szereplői, és közösen döntötték el, hogy mely szakokra van igény és lehetőség. Végül 2016. március 2-án további szakmai egyeztetés történt a felek között az indítandó alapképzési szakok iránti igényről, az együttműködés és a megvalósítás lehetőségeiről.

  Az egyeztetések alapján az önkormányzat kezdeményezte Ózdon a műszaki képzési területen az anyagmérnöki alapképzési szak, valamint társadalomtudományi területen a szociális munka alapképzési szak és a kulturális antropológia alapképzési szak indítását levelező tagozaton.

  A Miskolci Egyetem és Ózd Város Önkormányzata elkötelezett abban, hogy segítse a régió továbbtanulni szándékozó fiataljait, hogy helyben tanulhassanak, és a megszerzett tudás és diploma birtokában munkát is találjanak.

  Módosítás dátuma: 2016. május 11. szerda, 14:01  

  Szavazás

  Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
   

  Bejelentkezés

  Advertisement

  Featured Links:

  keresés


  Newsflash

  Vajon érdemes-e egy leszabályozott, "jógyerek"-társadalom felé mutató intézkedéseket tenni?

  Az ántivilágban simán előfordult, hogy a vizirendőr motorcsónakkal a Balatonban úszók mellé kanyarodott, kérte a vizijártasságit, meg a személyit, továbbá jónapot kívánt. Vigyáztak felnőttre és gyerekre egyaránt. Működött az ifjúságvédelem is, többszörösen rétegezve. Emlékszem, hogy a SZOT üdülőben a kiérdemesült régi belügyes felvigyázó óva intett minket alsósokat, hogy a nyolcadikosok példáját követve később diszkózni akarjunk. Annyi bizonyos: a stréberség erősen összefüggött a kommunista parádékban való részvétellel. Viszolygást keltő foglalatosság volt ez. A stréber máz mindenkinek nagyon rosszul áll, még akkor is, ha nincs valós tartalma. 
  Bővebben...