FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Összehangolnák a szakképzést a Duna-régióban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A magyar uniós elnökség által szorgalmazott Duna-stratégiában külön cselekvési terület az oktatás fejlesztése és a vállalkozások versenyképességének javítása. A cél, hogy a régióban, hangolják össze a szakképzést.

Köztudott, hogy a magyar munkaerő nehezen mozdul, és ennek nemcsak az az oka, hogy ragaszkodik a házához, a tágabb családjához, hanem az is, hogy a végzettségét igazoló bizonyítványát nem fogadják el bárhol. Ezen változtatna az a magyar kezdeményezés, amely a Duna-stratégia része.

Barsiné Pataky Etelka kormánybiztos a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara konferenciáján azt mondta: a térség országaiban kölcsönösen el kell ismerni a szaktudást, amihez persze az is kell, hogy a bizonyítványok mögött minden érintett országban azonos tudás legyen, tehát össze kell hangolni a szakképzést a Duna-régióban, és építeni kell a jól működő német és osztrák példákra.

A Magyarországon elindult autóipari fejlesztések motorjai lehetnek a szakképzés hazai megújításának. A képzéssel a munkaerő-piaci igényeket kell kiszolgálni. Sok szakmában munkaerőhiány van, például a gépiparban, erre Magyarország akár új képzéseket is építhet - mondta a kormánybiztos. Ha pedig átválthatók lesznek a bizonyítványok, akkor a magyar munkaerő és a magyar cégek is könnyebben tudnak mozogni a régióban.

A foglalkoztatáspolitikáért felelő államtitkár, Czomba Sándor emlékeztetett a kormány terveire. A gyakorlati szakképzést már a kilencedik évfolyamon elindítanák, és az iskolai tanműhelyekből kivinnék a diákokat a vállalatokhoz, hogy valódi tudást szerezzenek. A szakképzést rövidítenék három, illetve négy évre. A finanszírozást pedig úgy alakítanák, hogy a vállalkozásoknak, akár a legkisebbeknek is, megérje tanulót felvenni.

Forrás:Krónika Nánási Anikó - 2011.06.10. 12:37

 

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Veszprémben nyílt meg az első Kontaktpont

Csütörtökön délelőtt átadták Veszprémben az Új Nemzedék Plusz első ifjúságsegítéssel foglalkozó Kontaktpont irodáját.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a veszprémi iroda ünnepélyes megnyitóján elmondta, hogy a lassan egy éve, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által előterjesztett és a kormány által elfogadott Új Nemzedék Plusz ifjúságpolitikai program egyik fő feladata, hogy egy találkozási pontot hozzon létre a fiatalok és a döntéshozók között. Ez is segíti a fiatalokat jövőképük megfogalmazásában és a munkaerőpiacra való zökkenőmentes belépésükben.

Bővebben...