FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Befejeződtek az érettségi vizsgák

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

A középszintű szóbelik befejeztével június 28-án, kedden véget ért a 2010/2011. tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka. Ez volt a 14. vizsgaidőszak a kétszintű érettségi vizsgarendszerben, amely során 141.000 fő tett legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségi vizsgát. A diákok választásaik alapján középszinten 192 tárgyból, emelt szinten 57 tárgyból vizsgáztak - tájékoztatott az Oktatási Hivatal.

 

Májusban 16 napon át, 1.343 vizsgahelyszínen zajlottak az írásbeli vizsgák; majd június 2-ától 8-áig 139 vizsgahelyszínen 2012 tantárgyi bizottság előtt maturáltak az emelt szintű szóbelire jelentkezők. Végül az érettségik a középszintű szóbeli vizsgákkal június 14-étől 28-áig 1.188 vizsgahelyszínen 3.706 vizsgabizottság előtt zajlottak. A vizsgázók együttesen 473.800 vizsgát tettek le, továbbá vizsgáikhoz 58.800, már korábban megszerzett vizsgaeredmény beszámítását kérték, így érettségi bizonyítványaikba, tanúsítványaikba mintegy 532.600 vizsgaeredmény került.
Az érettségivel kapcsolatos tényleges, pontos adatok összegzése és az eredmények összesítése még az elkövetkező időszak feladata. A vizsgabizottságok, az iskolák a következő napokban, héten még dolgoznak illetve dolgozhatnak: számos helyen még véglegesíteniük kell a vizsgaeredményeket, le kell zárniuk a vizsgadokumentumokat, el kell készíteniük a különböző összesítő kimutatásokat, rögzíteniük kell az érettségi szoftverben az eredményeket, az érettségivel kapcsolatos adatokat, és meg kell küldeniük az eredményeket, a kiadott bizonyítványok, tanúsítványok, törzslapkivonatok adatait a központi érettségi nyilvántartásba. Erre - a vizsgabizottság munkájának lezárása után július 5-éig lesz lehetőségük. Mivel a következő héten tarthat még a jogorvoslatok elbírálása, ezért jelenleg az érettségi vizsgák "eredményeiről", minősítéseiről még nem lehet beszámolni. De - éppen az elektronikus rögzítés eredményeként - várhatóan július 12-e körül már rendelkezésre állnak a vizsgák eredményeire vonatkozó legfontosabb adatok, és ezeket a szokásos formában és módon közzéteszi majd honlapján az Oktatási Hivatal.

Az észrevételekről és a jogorvoslati eljárásról
Az írásbeli vizsgadolgozatokat a javítás után a vizsgázók megtekinthették, és a javítással kapcsolatban - a vizsgaszabályzatban meghatározott esetekben és módon - észrevételt nyújthattak be. Ebben a vizsgaidőszakban minden korábbi vizsgaidőszaknál kisebb arányban, együttesen a dolgozatok mindössze 9,04 százalékában tettek észrevételt a javítással kapcsolatban az érettségizők, az elmúlt évben ez az arány 11,45 százalék volt. A vizsgázó, illetve a kiskorú vizsgázó szülője az érettségi vizsgabizottság döntése ellen - az eredményhirdető értekezletet követő 3 munkanapon belül, kizárólag jogszabálysértésre hivatkozással - törvényességi kérelmet nyújthat be az iskoláján keresztül a vizsgaszervező kormányhivatalnak (illetve a kormányhivatal által működtetett vizsgabizottság esetén az Oktatási Hivatalnak) címezve. A kérelmet három munkanapon belül elbírálják, a döntésről értesítik az iskola igazgatóját, aki arról haladéktalanul tájékoztatja a vizsgabizottság elnökét.
(www.edupress.hu)

 

Módosítás dátuma: 2011. június 29. szerda, 18:15  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ifjúsági találkozó a Diákművelődési Házban Kolozsváron


Ifjúsági találkozóra kerül sor a Diákművelődési Házban az Integratio Alapítvány és partnerei szervezésében, az Erdélyi Ifjúsági Jelentés program keretein belül. Az Erdélyi Ifjúsági Jelentés célja az erdélyi ifjúsági szféra működésének feltárása és legfontosabb problémáinak és igényeinek bemutatása volt, három központi területre koncentrálva: támogatáspolitika, célcsoport-mobilizáció és önkéntesség. 
Bővebben...