FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Felvételi: még egy hétig lehet vacillálni

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 


Július 7-ig változtathatnak a jelentkezési lapon feltüntetett alap- és mesterszakok sorrendjén a felsőoktatásba jelentkezők, és szintén eddig nyújthatnak be különböző bizonyítványokat, igazolásokat. A felvételi ponthatárokat várhatóan július 21-én határozzák meg.


A felvi.hu-n közzétett tájékoztató szerint minden jelentkezőnek lehetősége van pótolni azokat a jelentkezési helyein előírt, illetve a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat, amelyek február 15. előtt még nem álltak rendelkezésére.
A felvételi kérelem benyújtása után megszerzett, már rendelkezésre álló dokumentummásolatokat – például a 12. év végi középiskolai bizonyítvány másolatát, a középiskola által hitelesített törzslap másolatát – már június 1-ig el kellett küldeni, a többi dokumentumot július 7-ig lehet beadni.
A pótlás két módon tehető meg: elektronikusan (a portálról elérhető e-felvételi rendszerén keresztül) és postai úton (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190).

Nincs több dobás

Lehetőség van a megadott felvételi jelentkezési sorrend megváltoztatására is, ám erre csak egyetlen alkalommal lesz mód. A módosítási kérelmeket szintén elektronikusan és postai úton lehet beadni, a határidő szintén július 7-e.

A szakemberek szerint az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott az a preferencia-sorrend, amelynek alapján a felvételiző a jelentkezéseit rangsorolta.

Nem érdemes sorrendet módosítani akkor, ha valakinek valamelyik jelentkezési helyén nem sikerült az alkalmassági vizsgája, és ezt a helyét szeretné az utolsóra rangsorolni, hiszen sikertelen alkalmassági vizsga esetén az adott szakra nem nyerhet felvételt.

Nincs értelme a sorrendmódosításnak akkor sem, ha a diák meggondolta magát a 2011. évi általános felsőoktatási felvételi jelentkezés benyújtása óta, és már nem szeretne valamelyik megjelölt helyre bejutni, ezért azt hátrébb rangsorolná. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani.

141 ezer jelentkező

Az általános felsőoktatási felvételi eljárás során a ponthatárok meghatározása országosan egyszerre, várhatóan július 21-én történik majd meg.

Az idén csaknem 141 ezren adtak be felsőoktatási intézményekbe felvételi kérelmet, körülbelül ugyanannyian, mint tavaly. A legtöbb felvételiző – mintegy 30 ezer – 1992-ben született, a legfiatalabb jelentkező 1995-ben látta meg a napvilágot. A legidősebb jelentkező 1939-ben született és fizikát szeretne tanulni Szegeden.

A legnépszerűbb intézmény ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet a sorrendben a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követ. A képzésterületek népszerűsége nemigen változott: ezúttal is a gazdaságtudományok (csaknem minden ötödik jelentkező ilyen képzést jelölt meg első helyen), a műszaki és a bölcsészettudományi képzési területek különböző szakjaira adták be a legtöbben jelentkezésüket.

Külföldről 2700-an küldtek kérelmet, az uniós államokon kívülről érkezett jelentkezés Norvégiából, Peruból, Kanadából és az Egyesült Államokból is.

A küszöbponthatár 200 pont, az államilag támogatott felvehető keretszám alapképzésben 53 450 lesz, mesterképzésre 19 600 hallgatót lehet felvenni.

 

 


MTI, index.hu
2011. július 1., péntek 06:56

Módosítás dátuma: 2011. július 01. péntek, 15:58  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Európai Ifjúsági Fórum Közgyűlése

Az Európai Ifjúsági Fórum 2016. november 17-19. között tartotta Várnában a kétévenkénti Közgyűlését. Az esemény során számos programelem segítette a résztvevőket abban, hogy nagyobb betekintést nyerjenek az európai szintű érdekképviseletbe és a különböző ifjúságot érintő kérdések európai helyzetébe. Többek között volt szó a következő EU Ifjúsági Stratégiáról, a YouthUp projektről, a soron következő YoFestről, illetve a Strukturált Párbeszéd folyamatának értékeléséről. Az eseményen a Fórum közel 100 tagszervezetén kívül, tagjelöltek és vendégek vettek részt.

Bővebben...