FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kötelező lesz a testnevelés jövő év őszétől

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, és ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány - jelentette be Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának július 5-ei ülésén.A sportvezető hozzátette: a kötelező mindennapos testnevelés bevezetéséről a megegyezés már megszületett Czene Attila sportért, illetve Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár között. Ennek értelmében a 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelés órát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozaton az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést. "Remélem, a Parlament ősszel elfogadja a közoktatási törvényt, és ezzel az utolsó akadály is elhárul a megvalósítás elől" - hangsúlyozta Bardóczy Gábor.
A főosztályvezető szerint 335 olyan alap- és középfokú oktatási intézmény van jelenleg Magyarországon, amely nem rendelkezik sportinfrastruktúrával. Szalay Ferenc, a sport- és turizmusbizottság fideszes alelnöke pedig úgy látja, hogy még több, csaknem négyszáz tornaterem hiányzik.
"A feltételek javítása érdekében a sportért felelős államtitkárság négy régióban összesen nyolcmilliárd forint értékben ír ki hamarosan létesítményfejlesztési pályázatot. Emellett szeretnék köszönetet mondani a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárságának, hogy 1 milliárd 150 milliós pályázatának jóvoltából 150 iskolai és utánpótlás-sportlétesítmény, közte 50 tornaterem újulhat meg a következő fél évben" - jelentette be Bardóczy Gábor.
A kötelező testnevelés bevezetését pártállástól függetlenül minden képviselő üdvözölte, és többen hangsúlyozták, hogy a megfelelő létesítményi háttér mellett arra is oda kell figyelni, hogy képzett, motivált és nem utolsó sorban kreatív testnevelő tanárok foglalkozzanak a gyerekekkel, mert csak ők tudják megszerettetni a mozgást és a sportot a fiatalokkal. Ha ugyanis ez nem sikerül, akkor a megnövelt óraszám inkább elveszi a kedvét a gyerekeknek a mozgástól.
Bardóczy Gábor kiemelte: azért is fontos a mindennapos testnevelés ügye, mert egy közelmúltban készült kutatás szerint ha tíz százalékkal sikerül növelni a lakosság aktivitását, akkor az több mint kilencmilliárd forint megtakarítást eredményez a táppénzkasszában.
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

 

Módosítás dátuma: 2011. július 05. kedd, 17:27  

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Bertan Judit a köznevelési államtitkár, a felsőoktatásira várni kell

Az Emberi Erőforrások Minisztériumával a kormány a jólétet és a testi-lelki egyensúly erősítését közvetlenül érintő területeket együttesen szeretné irányítani - mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Fontosnak tartja a család és a közszolgálat területén az életpályák megerősítését. "Újragondoltuk a minisztérium szerkezetét, melyben fontos a kereszténydemokrata karakter, ezért a frakcióban több államtitkár is a KDNP-ből származik" - foglalta össze az államtitkárjelölteket bemutató június 10-ei sajtótájékoztatón.

Bővebben...