FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Közös visegrádi nyilatkozat született a hallgatói jogok védelméről

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Idén október 21-23. között került sor a Visegrádi Négyek (V4) és partnereik hallgatói képviselőinek részvételével megrendezett konferenciára, melyet a történelmi Visegrádon rendezett meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A konferencia fő témái az európai szintű együttműködés és a hallgatói jogok voltak

A cseh, lengyel, szlovák és magyar delegáció mellett a konferencián román-, luxemburgi- és ukrán hallgatói képviselők is részt vettek a minél szélesebb körű tapasztalatcsere jegyében. A irányvonalát Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter előadása a Visegrádi Négyek történetéről és az együttműködés fontosságáról, valamint Robert Santa – a European Students' Union (ESU), azaz a legmagasabb európai hallgatói fórum alelnökének – előadása határozta meg.

A delegációk számára előzetesen kiküldött, a hallgatói jogokra és juttatásokra vonatkozó kérdőíveket a HÖOK külügyi fórumának tagjai összesítették, majd interaktív workshop formában a résztvevőkkel együtt közösen kiértékelték. A jelenlévők tapasztalatot cseréltek a különböző országokban sajátosan működő ösztöndíj-rendszerekről, a hallgatók szerepéről az egyetemek döntéshozó testületeiben és bizottságaiban, valamint a minőségbiztosítás kulcsszerepéről a modern oktatási rendszerben.

A V4 országok és partnereik a konferencia lezárásaként közös nyilatkozatot fogalmaztak meg a hallgatói jogok kollektív védelmével kapcsolatban. A közös nyilatkozatból az is kiderül, hogy a képviselők kiemelten fontosnak tartják az Európai Hallgatói Jogi Charta – minden európai ország hallgatói képviselete által ratifikált – országos szinten történő alkalmazását és a hallgatók megfelelő súlyú részvételének biztosítását a felsőoktatási intézmények döntéshozó szerveiben.

A jövőben a közös munka európai szinten folytatódik tovább, hiszen a résztvevő hallgatói képviselők az ESU november eleji közgyűlésén képviseli majd a régió közös érdekeit. Az együttműködés nem csak hallgatói szinten kap kiemelt figyelmet a közeljövőben, hiszen a januárban kezdődő magyar EU-elnökség után a lengyel kormány veheti majd át a stafétabotot – így az Európai Unió vezetése egy éven keresztül a Visegrádi Négyek országainál lesz. Elérkezett tehát a tényleges összefogás ideje, mind hallgatói, mind kormányközi szinten.

Budapest, 2010. október 21.

Körösparti Péter sk.

elnök

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

 

További információ:   Gáspár Marcell elnökségi tag

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ,

+3670/333-4674

Módosítás dátuma: 2011. július 13. szerda, 22:47  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés