FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Négy kisiskola újraindul, 24 támogatást kap a fennmaradáshoz

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának pályázatán, amelyet a kisiskolák újraindításáért írtak ki, az elnyerhető támogatást egy somogyi, egy szabolcsi, egy győr-mosoni, valamint egy borsodi település iskolája kapta meg - jelentette be Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár július 15-én. További 191 millió forintot különítettek el iskolák megőrzésére. Az összeget 24, a fennmaradásáért küzdő intézmény között osztják szét.

 

Jelenleg 163 olyan település van, ahol ugyan 2003-2010 között volt általános iskolai feladatot ellátó hely, a 2010/2011-es tanévben viszont már nem. A 2009/2010-es tanév adatai alapján 560 intézményben tanult 176 főnél kevesebb gyermek, amely a törvényben meghatározott átlaglétszámot jelenti. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta, a pályázat első hivatalos körében annak tulajdonítható a támogatást megnyerő iskolák alacsony száma, hogy egy iskola újraindításához mindenképp szükség van a fenntartó önkormányzat segítségére a többletköltségek fedezése miatt. Ez azonban sok helyen nem vállalható.
Összesen 176 iskolára került lakat az elmúlt években, most négy intézmény nyerte el a támogatást az újraindításhoz, ez összesen körülbelül száz gyereket érint Somogy, Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyében. "A kisiskolák nem színvonaltalan iskolák, bizonyított, hogy az összevontan működő évfolyamok differenciált pedagógiai munkát igényelnek. Ez nagyon sok önállóságra, és együttműködésre készteti a gyerekeket, hiszen a pedagógus egyszerre csak egy évfolyammal tud foglalkozni" - érvelt Hoffman Rózsa a kisiskolák létjogosultsága mellett.
A négy újraindított intézmény mellett további 24 olyan iskolát választottak ki, amelyeket segítség nélkül a megszűnés veszélye fenyegetne. Ezek közül 11 a Dunántúlon, 13 pedig a keleti országrészben van. Gloviczki Zoltán elmondta, átlagosan 5-10 millió forintot jelent a támogatás, amelyet főként az infrastruktúra fejlesztésére, valamint a pedagógusbérek pótlására fordítanak az intézmények. "A jelenlegi körülmények között az 1100 fő alatti települések kisiskoláiban, ahol az évfolyamok létszáma az országos átlag alatt van, ez az összeg nagyon nagy segítséget jelent" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, majd hozzátette az intézkedés így sem jelent hosszú távú megoldást, az majd az új közoktatási törvénytől várható. "A készülő közoktatási törvény szerint az alsó négy évfolyam indítása nem gazdaságossági szempontok alapján történik meg. Az társadalompolitikai aspektusokat vesz majd figyelembe" - jelentette ki Gloviczki Zoltán.
Hoffman Rózsa az iskolák finanszírozási nehézségei kapcsán elmondta, körülbelül nyolcvan intézményt vesznek át az egyházak. Az államtitkár kiemelte, ezeknek az iskoláknak az aránya így is csupán nyolc százalékot jelent majd, ami a magyar neveléstörténetet tekintve nem magas, hiszen a negyvenes évek végén az iskolák 60 százalékát tartotta fenn valamely egyház. Hoffman Rózsa megjegyezte, valóban vannak települések, ahol az egyetlen iskola került egyházi fennhatóság alá, senkit nem fognak azonban rákényszeríteni, hogy olyan vallást gyakoroljon, amely ellentétes a hitével. "Az elsődleges szempont, hogy az ezeken a településeken élő gyerekeknek is biztosítsuk a tanulás lehetőségét" - hangsúlyozta az államtitkár.
A kisiskolák megőrzésének apropóján a nemzeti tanévnyitónak idén egy újraindult kisiskolának helyet adó település, Lipót nyújt otthont augusztus 28-án.
(www.edupress.hu)

 

Módosítás dátuma: 2011. július 15. péntek, 22:01  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Gyermekvédelmi Napok 2011

3 napos bemutatkozási lehetőség projektek és szervezetek számára.

Gyermekvédelmi Napok 2011
Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben

Országos Gyermekvédelmi Konferencia

- Gyermekvédelmi Börze; Segítők segítése szekció -

Helyszín: Pesterzsébeti Csili Művelődési Központ

2011. május 12-13-14-én kerül megrendezésre a Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben országos gyermekvédelmi konferencia, ahol közel 500 szakember vesz részt a három napos rendezvényen. A konferencia ideje alatt szeretnénk a résztvevő szakemberekkel mintaértékű programokat, projekteket és az azokat vezető, szervezeteket és intézményeket megismertetni.

Bővebben...