FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hajsza az albérletért

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Több tízezer diák próbál meg kollégiumi férőhelyet vagy albérletet találni az elkövetkező hetekben, miután múlt héten kiderült, hogy ki hol folytathatja tanulmányait. Hagyományos kollégiumot tízezer forint körül is lehet találni, a komfortosabb diákszállások ennek kétszeresébe, háromszorosába is kerülhetnek. Az őszi szemeszter kezdete előtt a lakáspiac is fellendül, ám korántsem olyan mértékben, mint a válság előtt. A kollégium vagy az albérlet éri meg jobban?

 

karman todor1

Nem érdemes halogatni az albérletkeresést. Bár a fővárosban és vidéken is bőséggel kínálnak kiadó lakást és szobát, az egyetemek, főiskolák campusaihoz közeli, alacsony költségű helyek pillanatok alatt elmennek.

Vásárlás helyett albérlet

„Korábban a szülők lakást vásároltak abban a városban, ahova felvették a gyereket, de hogy ne egyedül lakjon, inkább többet áldoztak a vásárlásra, és 2-3 szobás lakást vettek. A lakótársaknak kiadott szobák bérleti díjából pedig a gyerek fedezni tudta saját kiadásait. Ez a jelenség azonban a válság hatására visszaszorult” – mondja Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Akik nem engedhetik meg maguknak a saját lakást, nem tudtak, vagy egyszerűen csak nem akartak kollégiumba menni, azok albérletet kerestek. Budapesten és az egyetemi városokban a diákok leginkább többen összeállva bérelnek lakást, így lényegesen olcsóbban tudnak kijönni a rezsivel is.

60 ezer a lélektani határ

A fővárosban a használt téglalakások átlagos havi bérleti díja 1400-1500 forint körül alakul négyzetmétenként, panellakásoknál ezer forint. Budán a XI. és a III. kerület a legnépszerűbb, a pesti oldalon pedig a VI., VII., VIII., IX. és a XIII. kerületben laknak legszívesebben a diákok.

Déry Attila szerint a főváros központi helyein és a Belvárosban most is könnyű lakást kiadni. A diákoknál a havi 60 ezer forintos bérleti díj a lélektani határ, de e felett is keresnek a fiatok – főleg a külföldi diákok – ingatlanokat.

Albérlet árak az egyetemi városokban és Budapesten
Város Minimum összeg (Ft/szoba/hó) Maximum összeg (Ft/szoba/hó)
Pécs 15 ezer + 7 ezer rezsi 40 ezer + 30 ezer rezsi
Szeged 15 ezer + 10 ezer rezsi 65 ezer + 10 ezer rezsi
Debrecen 20 ezer + 10 ezer rezsi 65 ezer + 15 ezer rezsi
Győr 15 ezer + 10 ezer rezsi 45 ezer + rezsi
Miskolc 20 ezer + rezsi 60 ezer + rezsi
Budapest 20 ezer + rezsi 55 ezer + 20 000 rezsi

Vidéken az egyetemekhez közeli panellakások átlagosan havi 800-900, a téglalakások pedig ezer forint négyzetméteráron bérelhetők. Déry szerint a lakást kereső egyetemistáknál a választás legfőbb szempontja az egyetem, főiskola közelsége. Emellett a hallgatók inkább a frekventált, jó közlekedésű, bútorozott, 2-3 szobás ingatlanokat keresik. „Ritka, hogy a diákok egyedül veszik ki a lakást. Általában ketten, hárman bérelnek."

A felvi.hu tavaly indított albérletkereső szolgáltatásán is több tucat hirdetést találni. Kínálnak itt kiadó lakást, szobát, de ezek mellett lakótársakat is szép számmal keresnek a leendő gólyák.

„Nemdohányzó lány albérlőtársat keresek. Az ELTE-n nemzetközi tanulmányok szakon leszek elsőéves. ELTE-hez nagyon közel, Petőfi híd pesti hídfőjénél 1,5 szobás lakásba: rendezett környék, kiváló közlekedés!” – szól az egyik hirdetés.

Meggondolják

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 8 hagyományos és 5 szakkollégiumot működtet, amelyben 3800 ELTE-s diákot tudnak elhelyezni, a Nagytétényi úti kollégiumban pedig 300 férőhelyet tartanak fent a más felsőoktatási intézményekben tanulóknak.

Seifert Tibor hallgatói ügyekért felelős rektori főbiztos, az ELTE kollégiumainak főigazgatója elmondta, korábban volt olyan időszak is, amikor négyszeres, ötszörös volt a túljelentkezés. Ez az arány mostanra visszaesett, de még így sem jut mindenkinek férőhely: most a jelentkezők hetven százalékát tudják elhelyezni. Az ELTE 13 kollégiumában az első éveseknél kétszer, míg a felsőbb éveseknél 20 százalékkal jelentkeznek többen, mint amennyit fel tudnának venni.

debreceni kollegium szoba

Az egyetem hallgatói önkormányzata egy pontrendszer alapján rangsorolja a kollégiumi felvételizőket. Elsődleges szempont, hogy csak vidéki, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos diákok jelentkezhetnek. Az elbírálásnál figyelembe veszik a hallgató szociális rászorultságát, tanulmányi eredményét és a lakóhely távolságát is.

„Egyre inkább látszik, sokan meggondolják, hogy vidékről feljöjjenek-e tanulni, ugyanis olcsóbb, ha valamelyik vidéki egyetemre, főiskolára járnak, mint a fővárosban, hiszen az alapképzést bárhol megcsinálhatják” – mondja Seifert. Hozzátette, a külföldi diákok aránya is kevesebb: féléves képzésre 40-50 diák érkezik a környező országokból, de a külföldi kollégisták száma is mindösszesen 150 fő.

„Sok külföldi diák már alapból lakást keres magának magyarországi tanulmányai előtt. A külföldiek közül csak azok mennek kollégiumba, akik odahaza is kollégisták voltak, ez leginkább a spanyol, portugál, török diákokra jellemző” – mondja Seifert Tibor.

Változó árak

Az ELTE kollégiumaiban mindenhol egységesen, 9 ezer forintot kell fizetni a szállásért havonta. A Semmelweis Egyetem honlapja szerint szociális alapon 978 hallgatónak tudnak kollégiumi helyet biztosítani. Az egyetem négy kollégiumában a térítési díjak havonta 18 és 24 ezer forint között mozognak.

Néhány egyetem kollégiumának árai
Intézmény Minimum összeg (Ft) Maximum összeg (Ft)
Pécsi Tudományegyetem 12 000 18 000
Szegedi Tudományegyetem 9 000 12 000
Debreceni Egyetem 8 000 25 000
Széchenyi István Egyetem 7 500 7 500
Miskolci Egyetem 8 000 16 000
Eötvös Loránd Tudományegyetem 9 000 9 000

A Debreceni Egyetem 4700 kollégiumi férőhellyel rendelkezik. A városban az államilag támogatott hallgatóknak a legolcsóbb szoba 8 ezerbe kerül, míg a legdrágább, egy ágyas szobáért a Campus Hotelben 25 ezer forintot kell fizetni havonta. Ugyanezeket a szálláshelyeket – 11 ezer forinttal többért – a költségtérítéses hallgatók is igénybe vehetik.

Nem tetszik

A Szegedi Tudományegyetem a 15 ezer nappalis hallgató egyharmadának tudnak férőhelyet biztosítani az egyetemi karok hat saját és a külső kollégiumokban összesen, havonta 9 és 12 ezer forint közötti összegért. A szegedi kollégiumi szobák felszerelése változó: főként 10-15 négyzetméteres, 3-4 ágyas szobák vannak. Egyes kollégiumokban 2 szobára jut egy kisebb konyha. Az egyetemen várólista működik, ám a beköltözést követő hónapokban ezek a helyek elkezdenek ürülni, hiszen nem mindenkinek tetszik a szállás.

A kaposváriak pályázhatnak

Kaposváron az önkormányzat a város egyetemistáinak, főiskolásainak kollégiumi férőhelyekre, albérleti támogatásra és ösztöndíjra mintegy 40 millió forint összegben írt ki pályázatot a következő tanévre. A pályázatra azok az állandó a kaposvári lakóhellyel rendelkező fiatalok jelentkezhetnek, akik valamely egyetem vagy főiskola nappali tagozatán folytatják tanulmányaikat, a családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57 ezer forint, valamint kollégiumi férőhely iránti kérelmüket az adott oktatási intézmény elutasította. (MTI)

A külföldiek szinte kizárólag Szeged belvárosában található lakásokat bérelnek. A legolcsóbb albérletek itt 15-20 ezer forinttól kezdődnek, ami nem tartalmazza a rezsiköltséget, így a hallgatónak legalább 25 ezer forinttal kell számolni – komfortfokozattól és elhelyezkedéstől függően.

Drága, de legalább színvonalas

Több egyetemen is jelentős kollégium fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt években. A magánvállalkozók bevonásával, úgynevezett PPP-programban felújított, vagy újonnan épített szobákért a diákoknak jóval többet kell fizetniük, mint a lepukkant, évtizedek óta felújításra váró kollégiumokban élő egyetemistáknak, főiskolásoknak.

karman todor5

Az ELTE például elkerülte a PPP-s beruházásokat, helyette inkább önerőből próbálják fejleszteni kollégiumait. Pécsett viszont most fejeződött be az öt éven át tartó felújítási program: PPP-beruházásban az egyetem nagy kollégiumait újították fel. 2008-ban adták át az első, 800 férőhelyes felújított szállást. Idén a Szántó és a Jakabhegyi úti kollégium felújításával 1240 új férőhelyet adnak át a már meglévő 2000 mellé, így szinte mindenkit el tudnak helyezni, aki kollégiumi ellátást igényel. A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) járó 12 ezer diák mintegy harmada kollégista.

Kresák Gergely a PTE Kollégiumi Osztályának vezetője elmondta, mivel PPP-beruházásban valósultak meg ezek a felújítások, az elmúlt 6-7 évben drasztikusan emelkedtek náluk a kollégiumok árai. Míg korábban 4500 forintot kellett havonta fizetni, addig most ez az összeg 12 és 18 ezer forint között mozog.

Az egyetemvárosban a kollégisták 90 százalékát az államilag finanszírozott nappali tagozatos hallgatók teszik ki, de mivel 2006-óta minden hallgató jogosult kollégiumi igénylést beadni, a költségtérítéses finanszírozási formában tanulóknak is lehetőségük van a kollégiumi elhelyezésre.

Viszont akik nem akarnak az egyetemi évek alatt kollégiumban lakni, azok a Központi Hallgatói Szolgáltató Irodához fordulhatnak segítségért, ahol egy adatbázis üzemeltetnek a városban található albérletekről, azok árairól.

„Bár a kollégiumi áraink emelkedtek, a szállások komfortfokozata is hihetetlen mértékben javult. Korábban a 4-5 ágyas szobákban spártai viszonyok uralkodtak. Most, a jellemzően 2-3 fős szobák jól felszereltek, széles sávú internetkapcsolattal, önálló konyhával és fürdővel is el vannak látva. A világ bármelyik campusában megállnák a helyüket a kollégiumaink” – tette hozzá Kresák.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés