FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Szeptemberben tárgyalhatják a felsőoktatási törvénytervezete

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A kormány második félévi munkaterve szerint szeptemberben tárgyalják a felsőoktatási törvény koncepcióját - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkársága.

A Magyar Nemzet csütörtökön számolt be arról, hogy az előző nap nyilvánosságra került felsőoktatási törvény koncepcióját a közigazgatási államtitkári egyeztetésen levették a napirendről.
Az oktatási szaktárca az MTI-nek megerősítette: "a hír igaz, így történt, az eredeti tervekkel ellentétben". Mivel a felsőoktatási törvény koncepciójának több pontja politikai döntést igényel, a grémium levette napirendjéről, nem tárgyalta - tették hozzá.
A politikai döntést követően kezdődik majd a koncepció alapján a jogi normaszöveg elkészítése. A törvénytervezetről pedig a jogalkotási törvénynek megfelelően a tárca széleskörű egyeztetést folytat. Ezt követően kerülhet a tervezet az Országgyűlés elé - írta a tárca. Mint hozzátették, "természetesen a koncepció törvénytervezetként a parlamenti zárószavazásig is változhat".
A Népszabadság szerdai számában ismertette, egy a birtokukba került dokumentum alapján, hogy a felsőoktatás átalakításának tervei között szerepel egyebek mellett az egyetemek kormány alá rendelése, a felsőoktatási autonómia megszűnése, 36 milliárd forint kivonása, az államilag finanszírozott hallgatói létszám csökkentése.
Az MTI az ugyancsak a birtokába került munkaanyag alapján arról számolt be, hogy az új felsőoktatási koncepció az eddigieknél szigorúbb kritériumokat szab az intézmények alapítására és működtetésére, megkülönböztet tudományegyetemet, egyetemet és főiskolát, és célul határozza meg, hogy 2020-ra az államilag támogatott képzésben részt vevők legalább 20 százaléka 1-3 hónapos külföldi ösztöndíjas képzésben részesüljön.
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

 

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 14. vasárnap, 10:05  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Újabb irodával bővül a megyei ifjúságsegítő hálózat

Az Új Nemzedék Plusz program intézményfejlesztésének eredményeként megnyílt az ifjúságsegítéssel foglalkozó Kontaktpont hálózat győri irodája. A Kontaktpont irodát ünnepélyes keretek között dr. Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos és Fekete Dávid, Győr alpolgármestere avatta fel. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakmai felügyelete alatt álló Új Nemzedék Plusz projekt megvalósításához hárommilliárd forint Európai Uniós forrás áll rendelkezésre.

Bővebben...