FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Termek és oktatók hiányában ellehetetlenülhet az orvosképzés

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Néhány éven belül ellehetetlenülhet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) idegen nyelvű orvosképzése, pedig az angol és német nyelven folyó oktatás egyre népszerűbb, több mint 1300-an tanulnak idegen nyelvű általános orvosi, fogorvosi, gyógyszerész és biotechnológus szakon - írja az eduline.hu. A problémát az infrastruktúra és az oktatók hiánya okozza.

Akár sokkal több diákot is oktathatnának ezeken a szakokon, szinte valamennyi képzésre négy-ötszörös a túljelentkezés - mondta a Népszabadságnak Csernus Valér, az orvosi kar dékánhelyettese. A létszámnövelés egyik akadálya, hogy az intézmény a meglévő termekkel és műszerparkjával több külföldi hallgatót már nem tud fogadni, az infrastruktúra fejlesztésére pedig nincs elég pénz. Komoly problémát okoz továbbá oktatóhiány is, egy kezdő tanár 170 ezer forint bruttó fizetést kap az egyetemtől, ez a jövedelem pedig nem vonzó az idegen nyelven tudományos előadásokat tartó diplomások számára - főleg, hogy az idegen nyelveket beszélő kezdő orvosok külföldön a hazai fizetés nyolc-tízszereséért is el tudnak helyezkedni.
A pécsi idegen nyelvű orvosképzést már most sem lehetne megoldani nyugdíjas oktatók nélkül, még 83 éves tanár is tart órát a külföldi hallgatóknak. Ha az idős szakemberek pótlására egy-két éven belül nem tudnak felvenni fiatal oktatókat, a jelenleginél lényegesen kevesebb diák vehet majd részt az idegen nyelvű orvosképzésben - pedig a külföldi hallgatók összesen hárommilliárd forintot hoznak a 34 milliárdból gazdálkodó orvosi karnak.
Az orvos- és egészségtudományi terület iránt érdeklődők idén is tizennyolc egyetemi és főiskolai kar közül választhattak, a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a PTE és a Debreceni Egyetem általános orvostudományi kara áll a rangsor élén. A teljes rangsort itt nézheted meg, a 2011-es felvételi ponthatárokat pedig itt találod.
(Forrás: eduline.hu, Népszabadság)
(www.edupress.hu)

 

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 18. csütörtök, 21:08  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Szegeden fiatalokkal konzultál Mihalovics Péter miniszteri biztos

„Csak a fiatalokkal együttműködve lehet olyan országot építeni, amely valódi jövőképet nyújt számukra, ezért az ifjúság ügyét ezentúl stratégiai területként kell kezelni” – vallja Mihalovics Péter miniszteri biztos, aki párbeszédre hívta az érintett korcsoportot képviselő szervezeteket és civileket. Csütörtökön délelőtt a megyeházán ismertette velük az Új Nemzedék Jövőjéért programot, és mint portálunknak elmondta, számít a résztvevők építő jellegű javaslataira, ötleteire.

Bővebben...