FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

109 ezer diák kezdheti meg felsőfokú tanulmányait

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Kihirdették a 2011-es felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat, melyek alapján 11 000-en nyertek felvételt egy kiválasztott felsőoktatási intézmény valamely költségtérítéses alap- vagy mesterszakára. A pótfelvételi eljárás 13 000 jelentkezője közül a legmagasabb pontszámot azoknak kellett elérniük, akik a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (PTE BTK) gazdasági idegen nyelvű menedzser nappali, költségtérítéses alapképzésére szerettek volna bejutni. A meghirdetett mesterszakok közül a legtöbb, 100 pont egyebek közt a Szent István Egyetem Gazdaságtudományi Karának (SZIE GTK) emberi erőforrás tanácsadó nappali, költségtérítéses szakához kellett - tájékoztatta az Edupresst az Oktatási Hivatal. Az általános felvételi eljárás során csaknem 98 ezren nyertek felvételt, így szeptemberben összesen majdnem 109 ezer hallgató kezd felsőfokú tanulmányokba.

Véget ért az idei felsőoktatási pótfelvételi eljárás, a ponthatárok alapján a 13 000 jelentkezőből 11 000-en kezdhetik meg egyetemi vagy főiskolai tanulmányaikat még az őszi szemeszterben. A beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a leendő hallgatók az illetékes felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban. Az alapképzésre való bekerüléshez szükséges legmagasabb, 470-es pontszámot a PTE BTK gazdasági idegen nyelvű menedzser nappali, költségtérítéses képzéséhez kellett elérni.
2011 legnépszerűbb szakjához, a gazdálkodási és menedzsmenthez a Kodolányi János Főiskolán 377, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 336 pont kellett. A turizmus és vendéglátás szakot választók a Budapesti Gazdasági Főiskolára juthattak be a legnehezebben - ide 399 volt a ponthatár a magyar nyelvű képzésre, míg a német nyelvűre 359 pont. Akik kommunikáció és médiatudományt szerettek volna tanulni, azoknak a BME képzésére kellett a legtöbb pontot összegyűjteniük, méghozzá 338-at. Az orvosi szakok közül 416 pont kellett azoknak, akik a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karára felvételiztek.
A mesterképzéseket illetően a legmagasabb ponthatár 100 pont volt - ennek elérése több helyen is követelményként szerepelt, így a SZIE GTK emberi erőforrás tanácsadó nappali, költségtérítéses szakán, valamint a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának szociológia szakán is. A pótfelvételi eljárás során azok nyújthattak be jelentkezést, akik az, általános felsőoktatási felvételi alkalmával nem kerültek be egy felsőoktatási intézménybe sem, vagy egyáltalán nem is jelentkeztek sehova.
A ponthatárok meghatározása az általános felsőoktatási felvételi eljáráshoz hasonlóan történt: a számítógépes algoritmus a jelentkezők által elért felvételi összpontszám alapján és az adott képzésre felvehető létszám függvényében sorolja be a jelentkezőket. Ugyanakkor lényeges különbség, hogy azokon a képzéseken, amelyeket az általános felsőoktatási felvételi eljárás során is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehetett alacsonyabb a július 21-én kihirdetett ponthatárnál.
A felvettek a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban. 
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 30. kedd, 23:29  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A falusi közösségek megerősítése a cél! Falusi fiatalok jelentkezését várja az AGRYA a Virtuális Falu Programba!
Budapest, 2012. szeptember 13., csütörtök (OS) - A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA és partnerei a Virtuális Falu Programmal abban szeretnének segítséget nyújtani, hogy a falusi közösségek tevékenységébe minél több fiatal kapcsolódjon be, valamint hogy erősödjenek a falusi ifjúsági közösségek, hogy ezzel is segítsük a falvak megmaradását, fejlődését. A Program részeként sor kerül egy képzés sorozatra, egy kutatásra és egy konferenciára. A Program résztvevőit pályázaton keresztül választják ki. A Program védnökei V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felellős államtitkár és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár. A Program az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Programjának pénzügyi támogatásával valósul meg.
Bővebben...