FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Új magyar osztályok indulnak Kolozs megyében

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
Kolozsváron az Ana Aslan Iskolaközpontban újraindul a magyar első osztály, míg a Református Kollégium új óvodai csoporttal bővült. A mérai iskola az új tanévtől önálló jogi személyiséggel rendelkezik, és jövőre várhatóan a vajdakamarási iskola is megszerzi ezt a státust.

Az új tanévtől bővült a magyar oktatás Kolozs megyében, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Péter Tünde főtanfelügyelő-helyettes. Mint mondta, Kolozsváron az Ana Aslan Iskolaközpontban újraindul a magyar első osztály, míg a Református Kollégium új óvodai csoporttal bővült. A mérai iskola az új tanévtől önálló jogi személyiséggel rendelkezik, és jövőre várhatóan a vajdakamarási iskola is megszerzi ezt a státust.

Az új tanév kapcsán a főtanfelügyelő-helyettes arról is beszámolt, hogy a kolozsvári Brassai Sámuel Gimnázium és a Sigismund Toduţă Zeneiskola új épületbe költözött. Mint mondta, sokáig bizonytalan volt, hogy az Edmond Nicolae Szakközépiskolában beindulhat-e a magyar nyelvű kép- és szövegszerkesztési szak, ugyanis mindössze hét tanuló iratkozott be, a pótvizsgákat követően azonban 22 főre nőtt a diákok száma, így biztosan beindul a magyar nyelvű szakoktatás. Péter Tünde szerint rendkívül nehéz meggyőzni a szülőket arról, hogy érdemes szakiskolába íratniuk a gyerekeket, a magyar gimnáziumok pedig hallani sem akarnak arról, hogy szakosztályokat indítsanak a reál-humán profilú elméleti oktatású osztályok helyett. Miközben az oktatási minisztérium elvárja, hogy a szakoktatás és az elméleti képzés 70–30 százalék arányban oszoljon meg előbbi javára, Kolozs megyében a tanulók 90 százaléka jár gimnáziumba és csupán egytizedük szakiskolába. A főtanfelügyelő-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy a térségben kevés a magyar szaktanár, ennek ellenére hiába lenne aki például építkezést tanítson a magyar gyerekeknek, erre nincs kereslet. Úgy vélte, a jelenlegi helyzetre egy regionális szakiskolai központ létrehozása lenne a megoldás, ugyanis egyes magyar osztályok nehezen tudják felvenni a versenyt a jól felszerelt román szakiskolákkal.

Az új tanév pozitívumait sorolva a főtanfelügyelő-helyettes megemlítette, hogy három új aligazgatói állást is magyar pedagógusok töltenek be, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium mellett a szamosújvári Petru Maior és az egeresgyártelepi iskola kapott magyar vezetőt. Ezenkívül idén a Pedagógusok Házában is lesz magyar szakember. Jó hír az is, hogy Kolozs megyében egyetlen magyar nyelvű pedagógusi állás sem maradt betöltetlen, tette hozzá Péter Tünde.

Szerző(k): Kiss Előd-Gergely

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés