FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hiányzik az utánpótlás a hazai kkv-szektorban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Példátlan összefogással vette kezdetét a Fiatal Vállalkozók Hete, mely a világ 120 országában megrendezésre kerülő „vállalkozásünnep”, a Global Entrepreneurship Week (GEW) hazai rendezvénysorozata. A hetet hazánkban négy éve a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) szervezi, idén az INNOREG Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Khe. társszervezésével.

Az országos, ingyenes eseménysorozat - a gazdasági utánpótlás nevelés érdekében - eddig ritkán látott összefogással valósul meg, ugyanis előadóit és partnereit olyan vállalatok alkotják, melyek a 2010. évi magyar GDP 6,5%-át adják. A fiatal vállalkozók többek között olyan cégek vezetőitől tanulhatnak, mint a Google, Szentkirályi, IBM, Kürt, Vodafone, Budapest Bank, MVM vagy éppen a Videoton. A hét lezárásaképpen pedig kiosztják a fiatal vállalkozók legnagyobb elismerését, az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat is.

Tíz hazai induló vállalkozásból csupán egy lesz sikeres. A legtöbb esetben az újonnan alakuló vállalkozások nem tudnak elég biztos alapokkal indulni, s mire a teljes cég összeáll, elfogy a tulajdonosok pénze, lelkesedése. Főként az „első céges” vállalkozóknál és a fiatal vállalkozóknál figyelhető meg ez a folyamat. Talán ez is az oka annak, hogy hazánkban a 2,3 millió 15 és 34 év közötti fiatalból mindössze 87 700 vállalkozik; azaz a fiatalok 3,7%-a, mely európai és amerikai viszonylatban is nagyon alacsony szám.

A FIVOSZ - felismerve a problémát - immár negyedik éve rendezi meg a Fiatal Vállalkozók Hetét, melyen sikeres nagyvállalatok vezetői osztják meg tapasztalataikat hazánk fiatalságával. A cél, hogy minél több fiatal integrálódjon a gazdasági életbe és kezdjen értéket termelni lehetőleg vállalkozóként, ugyanis a hazai KKV szektor 1/3-a 5-8 éven belül generáció váltás előtt áll, és egyszerűen alig van utánpótlás.

„A világgazdasági válság és a fiatalok körében kimutatható alacsony vállalkozói kedv négy évvel ezelőtt egy olyan globális összefogást hívott életre, amelyre még nem volt példa korábban – mondta el Kovács Patrik a FIVOSZ alapító elnöke. A Global Entrepreneurship Week keretében mára több mint 120 ország lépett szövetségre, hogy inspirálja a fiatalokat, növelje vállalkozói kedvüket, és ezzel kivezesse a világot a válságból. A FIVOSZ kezdetektől ott áll a GEW élvonalában, és nemzetközileg is elismerik sikereit, melyek önmagukért beszélnek. Idén több, mint 150 brand, 40 rendezvény és 11 város, valamint a partnerek és előadók által képviselt cégeken keresztül Magyarország GDP-jének 6,5%-a az, ami a hazai fiatalok vállalkozóvá válását igyekszik segíteni.

Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program kormányzati koordinátora elmondta: „A Magyar Kormány Új Nemzedék Jövőjéért programjának egyik fő célkitűzése, hogy stratégiai válaszokat adjon a fiatalok mindennapjait érintő problémákra, valamint lerakja egy új, egységes szemléletre épülő ifjúságpolitika alapját. Fontosnak tartjuk, hogy a pályakezdő fiatalokat itthon tartsuk, és ez igaz a fiatal vállalkozókra is, akiknek meg kell teremteni a vállalkozás gördülékeny alapításához és sikeres működtetéséhez szükséges feltételeket.”

A Fiatal Vállalkozók Hetét idén minden eddiginél több helyszínen, Budapesten és 11 vidéki városban /Debrecen, Gyöngyös, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg/ rendezi meg a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége. A fővárosban és regionálisan közel 40 eseményre látogathatnak el az érdeklődők. A központi, budapesti konferencia helyszíne a patinás Károlyi-Csekonics Palota (1088 Budapest Múzeum u. 17.). A Fiatal Vállalkozók Hetén a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.fiatalvallalko
Módosítás dátuma: 2011. november 16. szerda, 13:34  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés