FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Magyar és lengyel hallgatói önkormányzati vezetők tanácskoznak Veszprémben

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Magyar és lengyel felsőoktatási hallgatói önkormányzatok vezetői tanácskoznak két napon át Veszprémben; a pénteki nyitónapon Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is köszöntötte a találkozó résztvevőit.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a konferencia pénteki ülésszakának a zárását követően az MTI-nek elmondta: tavaly novemberben határoztak arról Varsóban lengyel kollégájával, hogy 2011-ben indítanak egy olyan programot, amelynek a célja az, hogy elsősorban a két nép fiataljai számára újraélesszék a lengyel-magyar barátság hagyományát. Így született meg a Lengyel-Magyar Együttműködés Éve 2011 elnevezésű programsorozat.

Navracsics Tibor tájékoztatása szerint a programok között volt már történelmi vetélkedő és rajzverseny gyermekek számára, jártak Magyarországon lengyel újságírók, de megvalósult a gyakornokok cseréje is a két igazságügyi tárca között. Karácsonyra pedig lengyel gyerekeket látnak vendégül az Országházban - jegyezte meg.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette, hogy az egyetemi hallgatói vezetők találkozója is ebbe a sorba illik bele, s ennek egyrészt az a célja, hogy lehetőség nyíljon a barátkozásra, másrészt megvitathatják azokat a kérdéseket, amelyek a két ország egyetemistái számára azonos problémákat jelenthetnek. Ilyen például a hallgatói képviselet, a felsőoktatási reform kérdése vagy a diákhitel ügye.

Mihalovics Péter, a Fidelitas alelnöke, országgyűlési képviselő, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyelete alatt készülő Új Nemzedék Jövőjéért Program miniszteri biztosa elmondta: a programról két hét múlva tárgyal a kormány, s akkor lesz szó például a Nemzeti Ifjúsági Tanács felállításáról is.

Hozzátette, hogy ezt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) közösen kívánják működtetni, annak a "bázisára, legitimációjára" építve és számítva. Rámutatott arra, hogy ez az ifjúsági szervezet az Európai Unió minden tagállamában létezik már, csak nálunk nem alakult még meg. Megjegyezte: van ennek egy európai platformja is, ahová egyelőre nem tudunk még delegáltakat küldeni, mert nincs Nemzeti Ifjúsági Tanácsunk.

Mihalovics Péter ennek a megalakulását jövő tavaszra valószínűsítette, s szerinte annak legalább 30-40 tagja lesz, mert mindenki meghívást, képviseletet kap, aki az ifjúsággal kapcsolatos területen tevékenykedik. A tanács megalakításához átveszik a lengyel fiatalok tapasztalatait is - tette hozzá a miniszteri biztos.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek elmondta: első alkalommal találkoznak egymással a lengyel és a magyar egyetemi hallgatói önkormányzatok vezetői, ehhez apropót adott az is, hogy a lengyel-magyar barátság éve van.

Közlése szerint a megbeszéléseik középpontjában a felsőoktatás finanszírozása áll, hallgatói szemszögből nézve, továbbá a hallgatói jogokról és a "Bologna-folyamat" bevezetéséről cseréltek eszmét.

Hangsúlyozta: szó volt a diákhitelrendszerről is, ugyanis az eltérő a két országban, s a lengyel résztvevők tanulmányozzák a magyar módszert, mert az - szerintük is - Európában igen elismert. A lengyelek viszont előttünk járnak abban, hogy náluk már megalakult a Nemzeti Ifjúsági Tanács - mondta a HÖOK elnöke.

MTI

Módosítás dátuma: 2011. december 02. péntek, 23:59  

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Projekttervezési tanfolyam ifjúságsegítőknek a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram támogatásával
Ez a tanfolyam azon ifjúságügyben érdekelteknek (ifjúságsegítő, civil önkéntes, ifjúságkutató, ifjúsági szakértő) szól, akik nem gyakorlott pályázatírók, de most saját maguk akarnak megtervezni egy projektet, megírni és beadni egy pályázatot. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát, sőt a tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.
Bővebben...