FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Vajon érdemes-e egy leszabályozott, "jógyerek"-társadalom felé mutató intézkedéseket tenni?

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az ántivilágban simán előfordult, hogy a vizirendőr motorcsónakkal a Balatonban úszók mellé kanyarodott, kérte a vizijártasságit, meg a személyit, továbbá jónapot kívánt. Vigyáztak felnőttre és gyerekre egyaránt. Működött az ifjúságvédelem is, többszörösen rétegezve. Emlékszem, hogy a SZOT üdülőben a kiérdemesült régi belügyes felvigyázó óva intett minket alsósokat, hogy a nyolcadikosok példáját követve később diszkózni akarjunk. Annyi bizonyos: a stréberség erősen összefüggött a kommunista parádékban való részvétellel. Viszolygást keltő foglalatosság volt ez. A stréber máz mindenkinek nagyon rosszul áll, még akkor is, ha nincs valós tartalma. 

Az első Orbán-kormányban volt ifjúsági és sportminisztérium, és a rettegők Orbán-jugendet vízionáltak, siratva a tizenéves korosztályok megszólításában tanúsított impotenciájukat, és üzenetük érvénytelenségét - de a stréberség fel sem merült. Most viszont mintha egy picit változott volna a helyzet. Az egykori Amőbás gúnyrajz a konzerv-fiatalokról ugyan továbbra is csak önmaga paródiája, de felesleges tálcán kínálni az olyan helyzeteket, mint a Zöld Pardon bezárása és helyére országzászló állítása. Mintha az aggodalom és a félés kezdene átszivárogni a hivatásos rettegőktől, csak más szférákban. Tavaly ősszel egy konferencián, amelyen az internet gyerekekre és fiatalokra gyakorolt hatását vizsgálták a szakértők, az előadók közül sokan féltek és jószerivel csak egyetlen hang szólalt fel a józan ridegtartás érdekében. 

Most egy hasonló ötlet merült fel az egyik honatya részéről. Este 8 után csak szülővel vagy általa kijelölt nagykorú kísérővel lehetne 18 év alattiaknak az utcán tartózkodni. Az eredeti ötletbe belekeveredtek olyan mellékötletek is, miszerint a szülő köteles gyermeke emberi méltóságát tiszteletben tartani, gyermekével együttműködni, a gyermekét az őt érintő kérdésekről — korának és fejlettségének megfelelően — tájékoztatni, véleményét figyelembe venni. Hihetetlen, nehéz mást mondani. Az a rész pedig, hogy a szülő köteles gyermeke jogainak érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni, valahogy felidézi a tanárral szemben gyermekeik vélt jogaiért közelharcot folytató szülők képét a bulvárhírekből. Tehát ezt kár törvénybe foglalni, ez már sajnos van. Ha elfogadják a törvényt, kíváncsi leszek, hogyan tartatják be, különösen olyan esetekben, amikor könnyű lesz rasszizmusról prédikálni. 

Jó lenne először is inkább az olyan kérdésekkel szembenézni, mint hogy meg lehet-e és meg kell-e spórolni az összes létező veszélyt a gyerekkorból? Mindenféle kemény, aggodalmas szabályozással kell-e a fiatalságot a helyes irányba terelni? Sőt, továbbmegyek: vajon érdemes-e egy leszabályozott, "jógyerek"-társadalom felé mutató intézkedéseket tenni? Vajon minden esetben új törvények kellenek-e, vagy elég lenne a meglevő jogszabályok betartását vizsgálni? Mellékesen szólva, néha ezek is fejtörést okozhatnak. Így például a Magyar Népmesék egy-egy pikánsabb része, vagy az Egri csillagok néhány véresebb jelenete nem nagyon kerülhetne adásba a mai szabályozás szerint.

Az ifjúság védelmét lehet, hogy inkább a személyi- és vagyonbiztonság helyreállításával kellene kezdeni a problémás térségekben, nem pedig a többiekre - szülőkre és 18 év alattiakra - terhet rakó, új törvények elfogadásával. Ellenkező esetben a fürdővízzel együtt vélhetően a gyerekek is ömleni fognak kifelé.

(Illusztrációnkon az 1971-es Gépnarancs című Kubrick-rendezte kultfilm egy jellemző részletének képe látható.)

 MÁTHÉ ÁRON http://www.jobbklikk.hu/index.php?Cikk=694


Módosítás dátuma: 2011. december 26. hétfő, 12:35  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Zöld oktatási innováció három felsőoktatási intézménytől

A Szent István Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem Budapesten, sajtórendezvényen mutatta be április 14-én azt a három intézmény összefogásával megvalósuló, mintegy 864,18 millió forintnyi európai uniós támogatású projektet, amely a fenntartható mezőgazdálkodáshoz (hulladékgazdálkodáshoz, szennyvízkezeléshez, megújuló energiaforrásokhoz) kötődő, gyakorlatorientált képzési rendszereket kínálna a felsőoktatásban tanulók számára.

Bővebben...