FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Program az új nemzedék jövőjéért

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Olyan Magyarországot szeretnénk építeni, ahol minden fiatal úgy gondolkodik: törődöm a hazámmal, mert a hazám is törődik velem - mondta el Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos a Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen tartott, Új Nemzedék Jövőjéért ifjúságpolitikai program bemutatóján.


Mihalovics Péter (fotó: Botár Gergely)

A kormány számára kiemelten fontos, hogy a pályakezdő fiatalok itthon teremtsenek egzisztenciát maguknak és részt vegyenek az ország megújításában - hangsúlyozta Giró-Szász András, hozzátéve: világossá szeretnék tenni, hogy csak munkából, érdem alapján lehet boldogulni egy társadalomban.

fotó: Botár Gergely

A kormányzat eddigi lépései is ezt bizonyítják: az egykulcsos adó, munkahelyek teremtése, a családok alkotmányos védelme, a nők részmunkaidős foglalkoztatásának megteremtése, a szociálpolitikai támogatás visszavezetése, vagy a Diákhitel 2 is ezt a célt szolgálja - sorolta a kormányszóvivő.

Elmondta, hogy számtalan nehézséggel kell megküzdeni a nagy ellátórendszerek elavultsága okán. Ezeket nemcsak azért kell átalakítani, hogy a mindennapjainkat megkönnyítsék, hanem azért is, hogy a jövő nemzedékeit szolgálják - szögezte le. Giró-Szász András kitért arra is, hogy a munka során nagy szükség van arra, hogy a döntéshozók lássák: a jövő nemzedékének mi a véleménye ezekről a témákról. Ezért is hozták létre az Új Nemzedék Jövőjéért Programot.

A program részleteiről Mihalovics Péter beszélt, aki az előzmények kapcsán elmondta, hogy egy ezerkétszáz fős, nem reprezentatív felmérés után tíz témakörben bocsátottak közre egy alulról építkező vitairatot, melyet egy országjárás keretében mutattak be. Ezt követően fogadta el 2011 decemberében a kormány azt a keretprogramot, mely az Új Nemzedék Jövőjéért Program nevet viseli - tájékoztatott.

A beérkezett vélemények alapján legfontosabb problémaként a passzív állampolgárságot, az egzisztenciális nehézségeket, a családalapítás és otthonteremtés, valamint a szabadidős lehetőségek hiányát azonosították - fogalmazott Mihalovics Péter. Ezeket a problémákat a partnerség jegyében kell megoldani a szakmai- és érdekvédelmi szervezetekkel karöltve.

Giró-Szász András, Mihalovics Péter (fotó: Botár Gergely)

A beavatkozásról szólva a miniszteri biztos elmondta: az Új Nemzedék Jövőjéért Program négy területen kívánja ezt megtenni. A tudatos állampolgárság erősítésére van szükség, hogy a fiatalok is felismerjék, szükség van rájuk a közös ügyek érdekében. Az otthonteremtés és családalapítás érdekében vezették be a családi adózás lehetőségét, azonban a bérlakás programmal és a forinthitelek kiszélesítésével még több segítséget szeretnének adni az új nemzedéknek. A karriertervezéskor figyelembe kell venni az egyéni kompetenciákat is, de javaslatot tettek egy ifjúsági életpályamodellre és a vállalkozói kedv növelését célzó intézkedésekre is. A politikus a szabadidő kapcsán három területre tért ki: biztonságos szórakozás, elérhető kultúra és mindennapi sport. A finanszírozással kapcsolatban megjegyezte, hogy a projekteket nem a központi költségvetés terhére, hanem EU-s pályázatokon keresztül szeretnék megvalósítani.

A kormany.hu videóinterjúja Mihalovics Péterrel:

Az Új Nemzedék Jövőéért ifjúságpolitikai program 2012 innen tölthető le.

Módosítás dátuma: 2012. január 21. szombat, 21:33  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés