FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Zánka újratöltve! – megalakult az egyeztető tanács

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A mai nap Zánka történetében egy új fejezet megnyitásának napja. Legfőbb ideje, hogy a táborkomplexum elfoglalja méltó helyét a magyar közéletben - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a Zánka újratöltve! elnevezésű szakmai egyeztető tanács fővédnöke a tanács pénteki alakuló ülésén.

Zánka az optimista hetvenes években úgy indult, hogy a központi táboroztatás legfontosabb helyszíne legyen. Az akkori ideológiának és irányelveknek megfelelő képzést biztosított, élményt adott a gyermekeknek, nevelve őket a szocializmus eszméje mentén – emlékeztetett a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Rámutatott: a szocializmus összeomlásakor azonban maga alá temetett egy darabot Zánkából is.

A komplexum ideológiai elemeitől megtisztítva egészen idáig újrafelfedezésre várt. Balatoni csatlakozása, épített környezete okán olyan központtá válhat, melyet minden kormánynak meg kell becsülnie – hangsúlyozta Navracsics Tibor. Zánka 1990 óta nem tudott teljes egészében kibontakozni, hiszen eddig csak társadalompolitikai szempontból fogták fel és kezelték a tábort. A komplexum küldetését a XXI. században azonban már a közösségteremtésben kell megfogalmazni, a tábor kapuit minden program, minden ágazat előtt meg kell nyitni – nyomatékosította.

Navracsics Tibor (fotó: Botár Gergely)

A miniszter kiemelte: a mai konferencia ennek kezdetét jelenti. Társadalmi partnerek segítségével öt kitörési pontot, azaz öt megújulási irányt határoztak meg. Ezek az Új Nemzedék Jövőjéért Program, a vízi sportok, a szociális táboroztatás, a cserkészet, valamint a lovassport – tájékoztatott, majd aláhúzta: mindez nem csak egy fejlesztési koncepció. Nem csak Zánkáról szól a történet, hanem egész Magyarországról. Zánkán keresztül bemutathatjuk, hogyan képzeljük el hazánk fejlődését.

Zánka segítheti az Új Nemzedék program megvalósítását

Mihalovics Péter miniszteri biztos az Új Nemzedék Program és Zánka kapcsolatáról beszélt. A miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy az Új Nemzedék programot széles körű társadalmi egyeztetés keretében készítették, hiszen csak így lehet sikeres a stratégia. 2011 decemberében a kormány által elfogadott stratégiában több fontos beavatkozási területet határoztak meg, ezek közé az otthonteremtés és családalapítás, a karriertervezés, a sport és kultúra területeit. A program két fő perspektíván - az identitás erősítésén és ifjúsági szolgáltatások bővítésén - keresztül szeretné elérni az említett fő célokat – mutatott rá a Mihalovics Péter.

Mihalovics Péter (fotó: Botár Gergely)

A miniszteri biztos két projektet emelt ki, az ifjusag.hu-t és a “Van kihez fordulnod” programot. Előbbi egy internetes felületen szólítja meg a fiatalokat, utóbbi pedig a korosztály problémáit hivatott kezelni. Céljuk a tehetségek felkarolása és a hátrányos helyzetű fiatalok elérése - tette hozzá. A KIM miniszteri kabinetfőnöke aláhúzta, az Új Nemzedék program megvalósításához egy olyan helyszínt, társaságot kerestek, ami állami tulajdonban van, oktatási és szociális feladatokat is ellát, és évtizedes tapasztalata van a fiatalokkal kapcsolatban. A Zánkai Ifjúsági Centrum pedig teljesen megfelel ezeknek a feltételeknek. Hozzátette, Zánkának jó esélye van arra, hogy uniós források segítségével fejlesszék tovább a centrumot. Mihalovics Péter bejelentette: a Facebookon kampányt indítanak, arról kérdezik a fiatalokat, hogy ők milyen programmal töltenék fel Zánkát.

Erős Zánka vízi infrastruktúrája

Gál András Levente kormánybiztos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a vitorlássport zánkai esélyeiről tartott előadást. Elmondta, hogy a vitorlázás fejlesztésének kereteit a Festetics György program határozza meg. Emlékeztetett, hogy a “Bejárható Magyarország” programnak is része a vitorlázás. Ennek a kezdeményezésnek az a lényege, hogy Magyarországot bejárhatóvá tegye gyalog, kerékpáron, kenuval és lóval.

Gál András Levente (fotó: Botár Gergely)

A kormánybiztos aláhúzta: erős Zánka vízi infrastruktúrája, de fejleszteni kell a kikötőt a jövőben. Hozzátette: a zánaki fejlesztési program vízi része kellően végiggondolt, és maximális támogatásáról biztosította a projektet.

350 millió forintos lovas rehabilitációs program Zánkán

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális-, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy az oktatásnak a tanítás mellett a nevelés is része, erre pedig a táboroztatás az egyik leghatékonyabb eszköz. A társadalom számára így sokszorosan megtérül, ha támogatja a fiatalok táboroztatását – húzta alá Soltész Miklós.

Az államtitkár kiemelt feladatának nevezte, hogy összekösse a szociális és az ifjúsági területet. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványon keresztül erősítették a szociális táboroztatást, az Erzsébet-utalvány forgalmazásának hasznából szervezik az Erzsébet-táborokat, míg korábban ez az összeg elhagyta az országot.

Soltész Miklós (fotó: Botár Gergely)

Soltész Miklós bejelentette hogy, az Új Széchenyi Terven belül 350 millió forintból megvalósulhat egy lovas rehabilitációs tábor Zánkán. A centrum eddig is fogadott lovasokat és fogyatékkal élőket is, most megvan a lehetőség arra, hogy összekössék őket, és ez egy új színfoltja legyen Zánkának. Beszéde végén az államtitkár köszönetet mondott mindenkinek, aki nem hagyta, hogy Zánkát privatizálják, és így állami tulajdonban maradhatott a tábor.

Zánka, a cserkészek közösségi bázisa

Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára a cserkészmozgalom és Zánka kapcsolatáról tartott előadást. A politikus a mozgalom történelmi háttérét ismertetve aláhúzta: az elmúlt száz évben mindig a nemzeti öntudat megőrzésének fontos bázisa volt a cserkészet.

Magyarországon nem ország, hanem nemzeti szinten szervezik a mozgalmat, a határon túl élő magyarokkal közösen alkotnak egy szervezetet a magyar cserkészek.

Rétvári Bence (fotó: Botár Gergely)

Jellemzője még, hogy vallási alapon, pártpolitikától függetlenül, mindenki számára nyitottan működik a cserkészmozgalom, és kiemelt alapértéke az önkéntesség - fogalmazott Rétvári Bence, aki maga is cserkész. 200 országban 30 millió tagot számlálnak, míg a magyar tagszervezetnek 300 csapata és 8 ezer aktív tagja van, az elmúlt 20 év során pedig 50 ezer fiatal fordult meg a cserkészetben. Ez egy olyan hatalmas közösség, amit az állam nem hagyhat figyelmen kívül. Az államtitkár ismertette a cserkészet 2020-ig tartó stratégiáját, melynek része az is, hogy Zánka cserkész közösségi bázis legyen, értékes tartalommal és fiatalokkal töltsék meg a centrumot. A cserkészek a nemzetközi rendezvényhelyszínnek is alkalmasnak találják Zánkát.

Fontos, hogy erősödjön a lovassport a térségben

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy már kötöttek egy stratégiai megállapodást a zánkai táborral, aminek az a célja, hogy hangsúlyosabban meg tudjon jelenni a lovassport a térségben. Az ágazat nem szeretné kisajátítani magának Zánkát, a többi ágazattal szeretnének együttműködni - hangsúlyozta a fogathajtó világbajnok.

Hozzátette, szeretnék kihasználni a centrum egyedülálló adottságait. Cél az, hogy már fiatalon találkozzon egyre több ember a lovakkal, és megszeresse a lósportot. Emlékeztetett, hogy a kormány Nemzeti Lovas Programja tartalmazza a terület fejlesztésének alapjait, kereteit.

Hatalmas potenciál van Zánkában

Siklódi Levente, a Zánkai Ifjúsági Centrum új ügyvezető igazgatója a konferencián szintén azt hangsúlyozta, hogy hatalmas potenciál van a táborban. Hozzátette, az üzemeltetés és a fejlesztések esetében is törekedni kell az önfinanszírozásra. Az ügyvezető stratégiai fontosságú feladatnak nevezte az új partnerek felkutatását és bevonását is.

Háttér:

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2012 áprilisában vette vagyonkezelésbe a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumot, és egyben célul tűzte a komplexum stratégiai irányelveinek és célrendszerének újragondolását, valamint a 21. század körülményeihez igazodó szakmai tartalom kidolgozását. Mindehhez egy új, hosszú távú vízió, számos szervezeti és infrastrukturális fejlesztés végrehajtása szükséges. Az intézményfejlesztés szakmai felügyeletét a KIM Miniszteri Kabinet szervezeti egysége látja el egy újonnan megalakuló, a hazai közélet elismert szakembereit tömörítő, Zánka – újratöltve! elnevezésű szakmai egyeztető tanács iránymutatásai alapján.

(kormany.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés